Ciasto czekoladowe
Ten przepis na ciasto czekoladowe to satysfakcja dla smakoszy czekolady. To idealny deser dla zapalonych miłośników intenstywnego smaku kakao, który oferuje głęboko czekoladowe doznania. Wyróżnia się subtelnym połączeniem składników, które nadają mu lekkości i unikalnego charakteru. Co więcej, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, więc nawet początkujący cukiernicy mogą spróbować swoich sił. Pyszne ciasto czekoladowe z naszego przepisu to gwarancja sukcesu na każdej rodzinnej uroczystości czy spotkaniu ze znajomymi. To doskonałe zakończenie obiadu i uczta dla każdego łasucha.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 5 jajek,
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 2 [płaskie] łyżeczki amoniaku.
- masa:
- 1-2 budynie czekoladowe lub waniliowe,
- 2-3 żółtka,
- 1 kostka margaryny lub masła,
- 1/2 litra mleka,
- 2 tabliczki czekolady (1 gorzka, 1 mleczna),
- 1 cukier waniliowy.
Ciasto czekoladowe – jak zrobić?
- Ubijamy białka na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem dodając po 1 żółtku.
- Mąkę, kakao i amoniak łączymy razem, następnie dodając do utartej masy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Z powstałego ciasta pieczemy 3 placki. Każdy po 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
- masa:
- Gotujemy budyń według przepisu. Dodajemy do niego żółtka, cukier waniliowy oraz pokruszone 2 tabliczki czekolady. Studzimy.
- Margarynę miksujemy na pulchną masę, stopniowo dodajemy zimny budyń.
- Gotową masą przekładamy upieczone placki,boki oraz wierzch placka. Dodatkowo wierzch posypujemy utartą czekoladą.
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień od wykonania. Dopiero wtedy wspaniale czuć smak czekoladowy.