Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa)

Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa)

Wesoły smak czekolady, połączony z lekko kwasowym akcentem suszonych śliwek, to jedne z najważniejszych cech tortu „Czarna Inez”. Ten tradycyjny przepis rodzinnyp na ciasto czekoladowo-śliwkowe, to doskonały sposób na zakończenie posiłku. Czy to podczas uroczystego obiadu, czy też na co dzień, kiedy po prostu masz ochotę na coś słodkiego. Ciasto jest niezwykle wilgotne i intensywne w smaku, dzięki obecności ciemnej czekolady. Dodatek suszonych śliwek wprowadza nieoczekiwany, ale pyszny kontrast smakowy, który sprawia, że ciasto staje się jeszcze bardziej wyjątkowe. Przygotowanie tego ciasta, chociaż wymaga trochę czasu, jest proste i przyjemne.

Składniki:

  • ciasto kakaowe:
  • 150 gramów cukru
  • 25 gramów ciemnego kakao
  • 115 gramów mąki tortowej
  • 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 6 jaj (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem kakaowo – śliwkowy:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki z małą górką ciemnego kakao
  • 2 łyżki z małą górką żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • polewa czekoladowa:
  • 55 gram masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • dodatkowo:
  • 1/3 słoiczka powideł śliwkowych
  • 9 sztuk śliwek w czekoladzie lub więcej
  • 0,5 kieliszka ciemnego rumu (opcjonalnie)

Ciasto czarna inez (czekoladowo-śliwkowa) – jak zrobić?

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.

    Ciasto schłodzić, przeciąć na dwa blaty.
  2. Spodni blat pokropić rumem, posmarować powidłami.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i kakao, zmiksować krótko na najszybszych obrotach, dodać powidła, wymieszać delikatnie łyżką.

    Żelatynę dobrze wymieszać we wrzącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, wlać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach, jeśli masa jest bardzo rzadka, można wsadzić na maximum 10 minut do lodówki, żeby stała się gęstsza. Następnie rozprowadzić ją na powidłach, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, wierzch delikatnie i z czuciem docisnąć.
  4. Schować do lodówki do całkowitego zgęstnienia kremu.

    Następnie przygotować polewę.

    W rondlu zagrzewamy masło z resztą składników, uwaga ! nie dopuszczamy do zagotowania ! jak czujemy, że za chwilkę zacznie bulgotać, zestawiamy z gazu i intensywnie wszystko mieszamy, żeby masa była idealnie jednorodna.

    Na cieście poukładać śliwki w czekoladzie, polać je polewą, którą również rozprowadzić po powierzchni ciasta, schłodzić parę godzin w lodówce.

Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa) – dodatkowe informacje

Żeby śliwki nie przesuwały się podczas smarowania polewą, wcześniej lekko je roztopiłam w kąpieli wodnej, a potem od razu ( jeszcze gorące ) poukładałam na cieście i poczekałam aż się „przykleją” do podłoża.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowo- limonkowe
Następny przepis: CIASTO CZARNY SALCESON

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode