CIASTO COOKIE

CIASTO COOKIE

Chyba każdy z nas kocha ciasto typu „cookie”. Ta słodka przekąska doskonale sprawdzi się podczas spontanicznych spotkań z przyjaciółmi, kiedy wracam po ciężkim dniu do domu lub jako dodatek do kubka gorącej kawy czy kakao. Ale co powiecie na to, aby zrobić je samemu? Przedstawiamy przepis, którym można podzielić się z bliskimi, a kto wie, może zaczniecie nawet swoją tradycję pieczenia ciast? Na pewno przypadnie do gustu zarówno wielbicielom czegoś słodkiego, jak i miłośnikom pieczenia. Zobaczcie, jak prosty i szybki jest ten cookie dough przepis! Przyjemność smaku gwarantowana!

Składniki:

  • 120-130g masła w temperaturze pokojowej
  • 70g cukru białego
  • 70g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 230g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ok. 100-150g kropek czekoladowych
  • 80g orzechów laskowych
  • dodatkowo:
  • ok. 4 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella

Ciasto cookie – jak zrobić?

  1. Przy pomocy miksera połącz cukier (biały, trzcinowy i waniliowy) z masłem pokrojonym na kawałeczki, a następnie dodaj jajko i szczyptę soli.
  2. Zmniejsz obroty miksera (lub użyj rąk) i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połącz szybko wszystkie składniki, musi powstać kruszonka.
  3. Teraz dodaj posiekane orzechy i czekoladowe kropelki (troszkę można odłożyć, aby posypać ciasto po wierzchu).
  4. Dno blaszki o średnicy Ø 24-26 cm wyściel papierem do pieczenia, a boki natłuść. Następnie 2/3 ciasta rozkruszając dłońmi wyłóż na dno blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów (w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciągania z foremki) i do dna.
  5. Rozsmaruj na cieście Nutellę (pozostawiając 1 cm od brzegów). Posyp pozostałym ciastem i odłożonymi wcześniej czekoladowymi kropelkami.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 25-30 min. BUON APPETITO!

xxxx – dodatkowe informacje

Orzechy można zmielić na mąkę lub pokroić na większe kawałeczki, kto jak woli. Kto jest uczulony na orzechy można ich nie dodawać, ciasto wyjdzie równie smaczne;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto chałwowe
Następny przepis: Ciasto cygańskie z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode