Ciasto chałwowe
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 250 gram margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Krem:
- 400 gram chałwy waniliowej
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 750 ml mleka
- 250 gram masła
- 2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
- 50 gram czekolady gorzkiej
- 25 gram chałwy do pokruszenia
- 150 gram herbatników
Ciasto chałwowe – jak zrobić?
-
1.
CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy (25×35 cm) wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.
-
2.
KREM: W 150 ml mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
-
3.
CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem (2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Słowa kluczowe: ciasto z chałwy, wuzetka chałwowa, ciasto z chałwą
Ciasto chałwowe – dodatkowe informacje
UWAGA! Podczas przekładania ciasta z chałwy należy uważać, ponieważ jest ono łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto chałwowe bez pieczenia
Następny przepis: CIASTO COOKIE