Ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

Uruchom swoje kulinarne umiejętności przygotowując tradycyjne polskie ciasto – ciasto chałwowe. To jedno z najsmaczniejszych tortów, które przypominają świat dzieciństwa i domowych wypieków. Ciasto składa się z warstw puszystego biszkoptu przełożonego kremem chałwowym i jest idealne na specjalne okazje. To receptura dla wszystkich miłośników chałwy, ale nie tylko – głęboki, słodki smak chałwy zachwyci każdego łasucha. Ten wariant ciasta chałwowego to prawdziwa wuzetka chałwowa, a jej przygotowanie to prawdziwy rytuał pełen kulinarnych doznań. Sprawdź, jak łatwo przekształcić skromną chałwę w dekoracyjne, smakowite ciasto.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 250 gram margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 400 gram chałwy waniliowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 750 ml mleka
  • 250 gram masła
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
  • 50 gram czekolady gorzkiej
  • 25 gram chałwy do pokruszenia
  • 150 gram herbatników

Ciasto chałwowe – jak zrobić?

  1. 1.

    CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy (25×35 cm) wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.

  2. 2.

    KREM: W 150 ml mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.

  3. 3.

    CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem (2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Słowa kluczowe: ciasto z chałwy, wuzetka chałwowa, ciasto z chałwą

Ciasto chałwowe – dodatkowe informacje

UWAGA! Podczas przekładania ciasta z chałwy należy uważać, ponieważ jest ono łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto chałwowe bez pieczenia
Następny przepis: CIASTO COOKIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode