Ciasto biedronka

Ciasto biedronka

Przygotowajcie się na niespodziankę, bo mamy dla was coś naprawdę wyjątkowego. Przedstawiamy przepis na unikalne ciasto o wdzięcznej nazwie „Biedronka”. Ten kulinarny majstersztyk to kreatywne połączenie składników dostępnych w popularnej sieci sklepów „Biedronka”, w tym ciasta do tortilli i ciasta francuskiego. Uwagę przyciąga również zastosowanie herbaty z pokrzywy, która nadaje temu cukierniczemu arcydziełu oryginalnego charakteru. Niezbędnym elementem przepisu jest też galaretka, która dodaje deserowi słodkości i apetycznego wyglądu. Ten zniewalający przepis na ciasto „Biedronka” na pewno zaskoczy wasze podniebienia.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 łyżki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa:
    4 szklanki mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    olejek waniliowy lub śmietankowy
    1 kostki margaryny lub masła
    5 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo:
    1 słoiczek czerwonego dżemu (u mnie wieloowocowy)
    2 czerwone galaretki
    wiórki kokosowe do posypania

Ciasto biedronka – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (żółtka raptownie zaczną rosnąć) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/35 wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C, przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.
  2. image-0alsn4x

    Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy. W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch. W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej.

  3. image-1re79uj

    W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy. Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem.

  4. image-0x7pm0v

    Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin

Ciasto biedronka – dodatkowe informacje

Jeżeli chcemy szybko ciasto podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem. Smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Następny przepis: CIASTO BISZKOPTOWE ,,SKRYTA PERSYMONA''

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode