Ciasto biedronka
Składniki:
- Na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - Masa:
4 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
olejek waniliowy lub śmietankowy
1 kostki margaryny lub masła
5 łyżek cukru pudru - Dodatkowo:
1 słoiczek czerwonego dżemu (u mnie wieloowocowy)
2 czerwone galaretki
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto biedronka – jak zrobić?
- Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (żółtka raptownie zaczną rosnąć) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/35 wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C, przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.
-
Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy. W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch. W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej.
-
W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy. Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem.
-
Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin
Ciasto biedronka – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy szybko ciasto podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem. Smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Następny przepis: CIASTO BISZKOPTOWE ,,SKRYTA PERSYMONA''