Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną

Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną

Zapraszamy do odkrycia niezwykle prostego przepisu na ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną. Ten kuszący deser to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Miękka i puszysta masa, którą zapewnia połączenie bitą śmietaną z innymi składnikami, to doskonałe dopełnienie każdego posiłku. Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną to idealna propozycja na szybki deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Wyjątkowość tego przepisu polega na tym, że nie wymaga użycia piekarnika – to świetna propozycja dla osób, które nie są zwolennikami tradycyjnego pieczenia, a chcą cieszyć się pysznym deserem.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 2 paczki herbatników zwykłych
  • 100 g masła
  • 2 galaretki czerwone (smak według uznania)
  • truskawki do ozdoby (mogą być inne owoce)

Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.
    Masło należy rozpuścić i ostudzić. Herbatniki kruszę na drobne kawałki, (za pomocą wałka) łączę z masłem i wykładam nim dno formy o śr. 24 cm dokładnie uciskając. Spód wstawiam do lodówki do schłodzenia.
  2. 2.
    W tym czasie ubijam śmietankę kremówkę na sztywno i pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody oraz aromat waniliowy.
  3. 3.
    Gotowy krem nakładam na spód z herbatników. Wkładam do lodówki (na około godzinę). Po upływie godziny przygotowuję galaretkę według zaleceń producenta – układam truskawki przekrojone na pół i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.

Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Krem do tego ciasta można zrobić tak naprawdę w wersji jakiej chcemy, nie musi być to bita śmietana, jeśli nie lubimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek
Następny przepis: Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode