Ciasto Basia
Oto jeden z moich ulubionych przepisów – ciasto Basia. Przepis pochodzi od Basia gotuje, a ta prostota przemysłu tortów przekonała mnie do wypróbowania jej propozycji. Ciasto Basia to nie tylko doskonały smak, ale przede wszystkim nieskomplikowane przygotowanie. W skład tego pysznego deseru wchodzą najprostsze składniki, które zwykle mamy w naszych kuchniach, takie jak mąka, cukier czy jajka. Efekt smaku potrafi zaskoczyć nawet największych smakoszy cukierniczych wyrobów. Ten przepis zasługuję na specjalne miejsce w książce z przepisami na ciasta, które warto mieć pod ręką na każdą okazję.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Biszkopt:
 - 6 jajek
 - szczypta soli
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mąki
 - 2 łyżki maki ziemniaczanej
 - 2 łyżki kakao
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Masa śmietanowa:
 - 1 litr śmietanki 30%
 - 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
 - Nasączenie:
 - 1/2 szklanki letniej wody
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 pełne łyżeczki cukru
 - Polewa:
 - 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (miałam mleczną)
 - 1 łyżka miękkiego masła
 - 3-4 łyżki mleka
 
Ciasto basia – jak zrobić?
- 
    

1.
Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze. - 
    

2.
Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta. Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym. Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta. Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki. - 
    

3.
Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto. - 
    

4.
Tak przygotowaną polewą zrobić na cieście esy floresy 🙂 Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc. 
Słowa kluczowe: basia gotuje, mąka basia przepisy
Basia – dodatkowe informacje
Ciasto Basia powinno się chodzić w lodówce całą noc, żeby śmietana była zwarta. Najlepiej kroić ostrym nożem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni
Następny przepis: Ciasto bez jajek






