Ciasto Basia

Ciasto Basia

Oto jeden z moich ulubionych przepisów – ciasto Basia. Przepis pochodzi od Basia gotuje, a ta prostota przemysłu tortów przekonała mnie do wypróbowania jej propozycji. Ciasto Basia to nie tylko doskonały smak, ale przede wszystkim nieskomplikowane przygotowanie. W skład tego pysznego deseru wchodzą najprostsze składniki, które zwykle mamy w naszych kuchniach, takie jak mąka, cukier czy jajka. Efekt smaku potrafi zaskoczyć nawet największych smakoszy cukierniczych wyrobów. Ten przepis zasługuję na specjalne miejsce w książce z przepisami na ciasta, które warto mieć pod ręką na każdą okazję.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
  • Nasączenie:
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pełne łyżeczki cukru
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (miałam mleczną)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3-4 łyżki mleka

Ciasto basia – jak zrobić?

  1. Ciasto Basia.
    1.
    Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.

    Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.
  2. Ciasto Basia.
    2.
    Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta. Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym. Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta. Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki.
  3. Ciasto Basia.
    3.
    Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto.
  4. Ciasto Basia.
    4.
    Tak przygotowaną polewą zrobić na cieście esy floresy 🙂 Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

Słowa kluczowe: basia gotuje, mąka basia przepisy

Basia – dodatkowe informacje

Ciasto Basia powinno się chodzić w lodówce całą noc, żeby śmietana była zwarta. Najlepiej kroić ostrym nożem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni
Następny przepis: Ciasto bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode