Ciasto ananasowe (ananasowiec)
Ananasowiec to niezwykle smaczne ciasto biszkoptowe z ananasem. Ten przepis na ciasto ananasowe zaskoczy Cię swoją prostotą wykonania, a także unikalnym smakiem. Ciasto jest niezwykle delikatne i wilgotne, a dodatek ananasa dodaje mu egzotycznego smaku. Zwłaszcza ciasto z kremem ananasowym jest prawdziwym przysmakiem. Placek ananasowy cieszy się popularnością na całym świecie, a teraz dzięki temu przepisowi możesz spróbować swoich sił w jego przygotowaniu. Mamy nadzieję, że ten przepis na ananasowca zainspiruje Cię do stworzenia własnej domowej wersji tego pysznego deseru.
admin
Składniki:
- Ananasowiec – przepis:
- ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem ananasowy:
- 1 puszka ananasów
- 1 duży budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- Beza kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- Nasączenie:
- 0,5 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem
Ciasto ananasowe (ananasowiec) – jak zrobić?
- Aby wykonać przepis na ananasowiec należy zacząć od ciasta biszkoptowego. Na początek białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Potem lekko mieszając należy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt należy piec około 35 minut. Kiedy biszkopt ostygnie trzeba go nasączyć wodą z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem.
- Następnie należy zrobić krem ananasowy. Z puszki ananasów trzeba odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń śmietankowy dodając do niego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, po wystygnięciu zmiksować z kostką masła i czterema żółtkami. Na koniec należy dodać pokrojone ananasy z puszki.
- Potem nadchodzi czas na przygotowanie bezy kokosowej. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie należy dodać wiórki kokosowe i całość upiec na folii aluminiowej. Pianę z wiórkami równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
- Na koniec biszkopt należy nasączyć przygotowanym wcześniej płynem, na wierzch wyłożyć krem ananasowy i posypać wiórkami kokosowymi. Ananasowiec jest najlepszy do jedzenia następnego dnia.
Ananasowiec – dodatkowe informacje
W przepisie na ciasto ananasowe zamiast masła można użyć margaryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto amerykańskie
Następny przepis: Ciasto z ananasem i kokosem