Ciasto ananasowe (ananasowiec)

Ciasto ananasowe (ananasowiec)

Ananasowiec to niezwykle smaczne ciasto biszkoptowe z ananasem. Ten przepis na ciasto ananasowe zaskoczy Cię swoją prostotą wykonania, a także unikalnym smakiem. Ciasto jest niezwykle delikatne i wilgotne, a dodatek ananasa dodaje mu egzotycznego smaku. Zwłaszcza ciasto z kremem ananasowym jest prawdziwym przysmakiem. Placek ananasowy cieszy się popularnością na całym świecie, a teraz dzięki temu przepisowi możesz spróbować swoich sił w jego przygotowaniu. Mamy nadzieję, że ten przepis na ananasowca zainspiruje Cię do stworzenia własnej domowej wersji tego pysznego deseru.

Składniki:

  • Ananasowiec – przepis:
  • ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem ananasowy:
  • 1 puszka ananasów
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • Beza kokosowa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • Nasączenie:
  • 0,5 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem

Ciasto ananasowe (ananasowiec) – jak zrobić?

  1. Aby wykonać przepis na ananasowiec należy zacząć od ciasta biszkoptowego. Na początek białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Potem lekko mieszając należy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt należy piec około 35 minut. Kiedy biszkopt ostygnie trzeba go nasączyć wodą z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem.
  2. Następnie należy zrobić krem ananasowy. Z puszki ananasów trzeba odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń śmietankowy dodając do niego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, po wystygnięciu zmiksować z kostką masła i czterema żółtkami. Na koniec należy dodać pokrojone ananasy z puszki.
  3. Potem nadchodzi czas na przygotowanie bezy kokosowej. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie należy dodać wiórki kokosowe i całość upiec na folii aluminiowej. Pianę z wiórkami równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
  4. Na koniec biszkopt należy nasączyć przygotowanym wcześniej płynem, na wierzch wyłożyć krem ananasowy i posypać wiórkami kokosowymi. Ananasowiec jest najlepszy do jedzenia następnego dnia.

Ananasowiec – dodatkowe informacje

W przepisie na ciasto ananasowe zamiast masła można użyć margaryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto amerykańskie
Następny przepis: Ciasto z ananasem i kokosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode