Ciasto ananasowe (ananasowiec)
Ananasowiec to niezwykle smaczne ciasto biszkoptowe z ananasem. Ten przepis na ciasto ananasowe zaskoczy Cię swoją prostotą wykonania, a także unikalnym smakiem. Ciasto jest niezwykle delikatne i wilgotne, a dodatek ananasa dodaje mu egzotycznego smaku. Zwłaszcza ciasto z kremem ananasowym jest prawdziwym przysmakiem. Placek ananasowy cieszy się popularnością na całym świecie, a teraz dzięki temu przepisowi możesz spróbować swoich sił w jego przygotowaniu. Mamy nadzieję, że ten przepis na ananasowca zainspiruje Cię do stworzenia własnej domowej wersji tego pysznego deseru.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ananasowiec – przepis:
 - ciasto biszkoptowe:
 - 4 jajka
 - ¾ szklanki cukru
 - 1 szklanka mąki
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - Krem ananasowy:
 - 1 puszka ananasów
 - 1 duży budyń śmietankowy
 - 1 łyżeczka mąki
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 kostka masła
 - 4 żółtka
 - Beza kokosowa:
 - 200 g wiórków kokosowych
 - 4 białka
 - 1 szklanka cukru
 - Nasączenie:
 - 0,5 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem
 
Ciasto ananasowe (ananasowiec) – jak zrobić?
- Aby wykonać przepis na ananasowiec należy zacząć od ciasta biszkoptowego. Na początek białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Potem lekko mieszając należy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt należy piec około 35 minut. Kiedy biszkopt ostygnie trzeba go nasączyć wodą z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem.
 - Następnie należy zrobić krem ananasowy. Z puszki ananasów trzeba odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń śmietankowy dodając do niego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, po wystygnięciu zmiksować z kostką masła i czterema żółtkami. Na koniec należy dodać pokrojone ananasy z puszki.
 - Potem nadchodzi czas na przygotowanie bezy kokosowej. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie należy dodać wiórki kokosowe i całość upiec na folii aluminiowej. Pianę z wiórkami równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
 - Na koniec biszkopt należy nasączyć przygotowanym wcześniej płynem, na wierzch wyłożyć krem ananasowy i posypać wiórkami kokosowymi. Ananasowiec jest najlepszy do jedzenia następnego dnia.
 
Ananasowiec – dodatkowe informacje
W przepisie na ciasto ananasowe zamiast masła można użyć margaryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto amerykańskie
Następny przepis: Ciasto z ananasem i kokosem






