Ciasto amerykańskie

Ciasto amerykańskie

Podróż kulinarne do Stanów Zjednoczonych zaczynamy od aromatycznego Ciasta Amerykańskiego. Tradycyjny przepis na to ciasto posiada pewną uniwersalność, sprawiając, że jest zdecydowanym faworytem na wielu amerykańskich stołach. Przepis na nasze Ciasto Amerykańskie jest dość prosty, jednak wyciśni z niego maksimum smaku, szczególnie jeśli zdecydujesz się dodać do składników soczyste jabłka. Ciasto amerykańskie jest jednocześnie wilgotne i puszyste, z delikatnym posmakiem wanilii. Przygotowanie tego deseru zawsze przynosi radość za każdym razem, kiedy domownicy pykają nosami, węsząc zapach piekącego się ciasta.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

Ciasto amerykańskie – jak zrobić?

  1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia. Odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
  2. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka, rodzynki i orzechy. Dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 24cm x 24cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez 60 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady – Dodatkowe informacje

Ciasto amerykańskie można upiec w tortownicy o średnicy 26cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto a'la snikers
Następny przepis: Ciasto ananasowe (ananasowiec)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode