Ciasto ajerkoniakowe

Ciasto ajerkoniakowe

Wiemy, jak bardzo kochacie słodkości, dlatego chcieliśmy podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na ciasto ajerkoniakowe. To idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli ajerkoniaku – słynnego likieru o delikatnym, waniliowo-jajecznym smaku. Ciasto z ajerkoniakiem zachwyca wyśmienitym smakiem i niebanalną kombinacją składników. Jest to idealny pomysł na deser, który podkreśli elegancki charakter każdej uroczystości, czy to rodzinnych spotkań, czy ważnych celebracji. Przygotowanie go może być również doskonałą, słodką terapią. Czy jesteście gotowi odkryć tę wyjątkową recepturę?

Składniki:

  • Na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego)
    • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    • 3-4 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka wody
    • szczypta soli
  • Na krem ajerkoniakowy:
    • 300 g masła (w temperaturze pokojowej)
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka ajerkoniaku
  • Pozostałe:
    • 3-4 łyżeczki cappuccino
    • 500 ml śmietany 36%
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 2 opakowania śmietan fix
    • 1 łyżeczka cukru
    • do dekoracji: 1 łyżeczka kakao

Ciasto ajerkoniakowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.
  2. 2.
    Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki.
  3. 3.
    Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia składników. Odstawić do lodówki na minimum 10 minut.
  4. 4.
    Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy śmietana będzie już puszysta dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.
  5. 5.
    Na dolnym placku rozsmarować krem ajerkoniakowy, nałożyć górny placek. Na górnym rozsmarować bitą śmietanę (można zrobić nożykiem lub widelcem wzory) i przez sitko posypać delikatnie kakao lub udekorować wedle uznania.

Ciasto ajerkoniakowe – dodatkowe informacje

Zamiast ajerkoniaku można wykorzystać inny gęsty likier np. kawowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto a'la snikers
Następny przepis: Ciasto ananasowe (ananasowiec)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode