Ciastko fondue

Ciastko fondue

Ciastko fondue to radosne połączenie słodkiego ciastka i rozpływającej się w ustach, kremowej czekolady. Jest to smakowity deser, który równie dobrze sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, jak i na wykwintnych przyjęciach. Ciastko fondue, ze względu na swoją prostotę, pozwoli poczuć prawdziwe bogactwo smaku użytych do niego składników. Podobnie jak w tradycyjnym fondue, desery te można zanurzyć w aromatycznej czekoladzie, co czyni je nie tylko pysznym, ale i atrakcyjnym dla oka deserem. Przygotuj się na słodką, pyszną podróż, dzięki której każda chwila stanie się wyjątkowym świętem dla podniebienia.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • masło do wysmarowania foremek
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 50 g mąki

Ciastko fondue – jak zrobić?

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy foremki smarując je masłem i obsypując kakao lub mąką, na dno można również włożyć krążki z papieru do pieczenia.
  2. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.
  3. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączymy z czekoladą, następnie przesiewamy do nich mąkę i równie delikatnie mieszamy na gładką masę.
  4. Rozdzielamy do foremek i pieczemy 8-10 min. Obkrawamy miseczkę dookoła ostrym nożem i odwracamy do góry nogami na talerzyki. Wykonujemy to szybko, aby płynny środek się nie ściął. Można udekorować gałką lodów. Podajemy i jemy od razu:)

Ciastko fondue – dodatkowe informacje

Foremki można wyłożyć folią aluminiową, aby łatwiej było wyciągnąć ciastka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami
Następny przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode