Ciastka witraże
Ciastka witraże to niezwykły i efektowny sposób na zaskoczenie swoich gości. Znane również jako ciasteczka z landrynkami, dzięki ciekawemu pomysłowi na ich wykonanie, dosłownie przypominają witraże – są kolorowe, prześwitujące i błyszczące. Poszczególne kolory landrynek roztapiają się podczas pieczenia ciastek, tworząc niepowtarzalne wzory. Ciastka te są nie tylko przepiękne, ale również smaczne. Są idealne na wszelkie okazje – od codziennego popołudnia przy kawie, po eleganckie przyjęcia. Efekt „witrażu” naprawdę robi wrażenie i czyni z tych ciastek prawdziwe małe dzieła sztuki.
admin
Składniki:
- 45 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 2 opakowania landrynek owocowych
- pisak cukrowy z ciemnej czekolady
Ciastka „witraże” – jak zrobić?
- Suche składniki wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk. Na wierzch kładziemy zimną margarynę, kroimy na bardzo drobne kawałeczki, mieszając ją z mąką. Dodajemy jajka i ugniatamy (krótko) ciasto, aż składniki się połączą. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Z ciasta odrywamy 1/3, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Z użyciem kartonowego szablonu wycinamy z ciasta kształt okna (bez środka). Przekładamy na blachę wyłożoną dobrej jakości papierem do pieczenia.
- Z ciastka leżącego na blasze wycinamy środek (także z użyciem szablonu). Tak samo postępujemy z małymi ciasteczkami. Gdy wytniemy środki na stolnicy, trudno będzie nam przenieść ciastka na blachę – mogą się rozerwać i odkształcić. Ciastka, które planujemy przeznaczyć do powieszenia, przedziurawiamy z użyciem patyczka do szaszłyków. Kolejne porcje ciasta wykorzystujemy podobnie, lub wykrawamy kształty tradycyjnymi foremkami.
- Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i w środek każdego ciastka wkładamy landrynkę. Okna w dużym witrażu wypełniamy siedmioma lub ośmioma landrynkami, w zależności od wielkości wyciętego otworu. Pieczemy do momentu, aż landrynki się rozpuszczą. Nie czekamy, aż zaczną tworzyć się bąbelki, gdyż landrynki mogą się przypalić!
- Upieczone ciastka zostawiamy na chwilę na blasze, aby landrynki w ciastku zastygły. Po chwili ciastka zdejmujemy z blachy i studzimy, np. na metalowej kratce (lub grubym ręczniku rozłożonym na stole, jeśli nie posiadamy kratki). Ciastka zdejmujemy z papieru, gdy landrynki stwardnieją i ostygną.
- Witraże dekorujemy pisakiem cukrowym. Ciastka przechowujemy do 4 tygodni w szczelnym pojemniku.
Słowa kluczowe: ciasteczka z landrynkami, ciastka z landrynkami, ciastka z witrażem
Ciastka witraże – dodatkowe informacje
Jeśli ciasteczka zbyt szybko zaczniemy zdejmować z papieru, ten może się oderwać i pozostać na landrynkach. Z tego samego powodu ciastek nie trzymamy na papierze zbyt długo. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika mamy okazję do równomiernego rozprowadzenia landrynek w ciastku poprzez przechylanie blachy z ciastkami. Należy jednak zachować szczególną ostrożność przy tej czynności, aby ciastko z landrynkami nie spadło nam na ręce, bądź nogi.