Ciastka witraże

Ciastka witraże

Ciastka witraże to niezwykły i efektowny sposób na zaskoczenie swoich gości. Znane również jako ciasteczka z landrynkami, dzięki ciekawemu pomysłowi na ich wykonanie, dosłownie przypominają witraże – są kolorowe, prześwitujące i błyszczące. Poszczególne kolory landrynek roztapiają się podczas pieczenia ciastek, tworząc niepowtarzalne wzory. Ciastka te są nie tylko przepiękne, ale również smaczne. Są idealne na wszelkie okazje – od codziennego popołudnia przy kawie, po eleganckie przyjęcia. Efekt „witrażu” naprawdę robi wrażenie i czyni z tych ciastek prawdziwe małe dzieła sztuki.

Składniki:

  • 45 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 opakowania landrynek owocowych
  • pisak cukrowy z ciemnej czekolady

Ciastka „witraże” – jak zrobić?

  1. Suche składniki wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk. Na wierzch kładziemy zimną margarynę, kroimy na bardzo drobne kawałeczki, mieszając ją z mąką. Dodajemy jajka i ugniatamy (krótko) ciasto, aż składniki się połączą. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Z ciasta odrywamy 1/3, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Z użyciem kartonowego szablonu wycinamy z ciasta kształt okna (bez środka). Przekładamy na blachę wyłożoną dobrej jakości papierem do pieczenia.
  3. Z ciastka leżącego na blasze wycinamy środek (także z użyciem szablonu). Tak samo postępujemy z małymi ciasteczkami. Gdy wytniemy środki na stolnicy, trudno będzie nam przenieść ciastka na blachę – mogą się rozerwać i odkształcić. Ciastka, które planujemy przeznaczyć do powieszenia, przedziurawiamy z użyciem patyczka do szaszłyków. Kolejne porcje ciasta wykorzystujemy podobnie, lub wykrawamy kształty tradycyjnymi foremkami.
  4. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i w środek każdego ciastka wkładamy landrynkę. Okna w dużym witrażu wypełniamy siedmioma lub ośmioma landrynkami, w zależności od wielkości wyciętego otworu. Pieczemy do momentu, aż landrynki się rozpuszczą. Nie czekamy, aż zaczną tworzyć się bąbelki, gdyż landrynki mogą się przypalić!
  5. Upieczone ciastka zostawiamy na chwilę na blasze, aby landrynki w ciastku zastygły. Po chwili ciastka zdejmujemy z blachy i studzimy, np. na metalowej kratce (lub grubym ręczniku rozłożonym na stole, jeśli nie posiadamy kratki). Ciastka zdejmujemy z papieru, gdy landrynki stwardnieją i ostygną.
  6. Witraże dekorujemy pisakiem cukrowym. Ciastka przechowujemy do 4 tygodni w szczelnym pojemniku.

Słowa kluczowe: ciasteczka z landrynkami, ciastka z landrynkami, ciastka z witrażem

Ciastka witraże – dodatkowe informacje

Jeśli ciasteczka zbyt szybko zaczniemy zdejmować z papieru, ten może się oderwać i pozostać na landrynkach. Z tego samego powodu ciastek nie trzymamy na papierze zbyt długo. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika mamy okazję do równomiernego rozprowadzenia landrynek w ciastku poprzez przechylanie blachy z ciastkami. Należy jednak zachować szczególną ostrożność przy tej czynności, aby ciastko z landrynkami nie spadło nam na ręce, bądź nogi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka warszawskie
Następny przepis: Ciastka z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode