Ciastka warszawskie

Ciastka warszawskie

„Ciastka warszawskie to tradycyjne, polskie słodkości, które dzięki swojemu delikatnemu, kruchemu ciastu i subtelnej słodkości idealnie komponują się z filiżanką popołudniowej kawy. Swoją popularność zawdzięczają przepisowi legendarnych sióstr Anastazji, który to przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten prosty przepis pozwoli Ci odtworzyć smak prawdziwych, domowych ciastek warszawskich. Zaskoczisz nim zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy cenią sobie nowoczesne interpretacje klasycznych przysmaków. Zdecydowanie warto spróbować swoich sił w pieczeniu tych wyjątkowych ciasteczek!”

Składniki:

  • ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • lukier:
  • 1 białko
  • 12,5 dag cukru pudru
  • krem:
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/4 szkl. mleka
  • 20 dag masła
  • dodatkowo:
  • wiórki kokosowe

Ciastka warszawskie – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm wykrawać kieliszkiem kółeczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, za pomocą pędzelka smarować lukrem i piec na złoty kolor ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
  2. Lukier: białko utrzeć z cukrem na gładką masę.
  3. Krem: jajko utrzeć z cukrem, mleko zagotować i gorącym zalać utarte jajko. Mieszać do zagotowania. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus.
  4. Ciasteczka przekładać masą. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Ciastka warszawskie – dodatkowe informacje

Ciastka warszawskie można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Ciastka warszawskie można obtoczyć w zielonych orzechach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka szachownica
Następny przepis: Ciastka witraże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode