Ciastka warszawskie
„Ciastka warszawskie to tradycyjne, polskie słodkości, które dzięki swojemu delikatnemu, kruchemu ciastu i subtelnej słodkości idealnie komponują się z filiżanką popołudniowej kawy. Swoją popularność zawdzięczają przepisowi legendarnych sióstr Anastazji, który to przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten prosty przepis pozwoli Ci odtworzyć smak prawdziwych, domowych ciastek warszawskich. Zaskoczisz nim zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy cenią sobie nowoczesne interpretacje klasycznych przysmaków. Zdecydowanie warto spróbować swoich sił w pieczeniu tych wyjątkowych ciasteczek!”
admin
Składniki:
- ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- lukier:
- 1 białko
- 12,5 dag cukru pudru
- krem:
- 1 jajko
- 10 dag cukru kryształu
- 1/4 szkl. mleka
- 20 dag masła
- dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Ciastka warszawskie – jak zrobić?
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm wykrawać kieliszkiem kółeczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, za pomocą pędzelka smarować lukrem i piec na złoty kolor ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
- Lukier: białko utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Krem: jajko utrzeć z cukrem, mleko zagotować i gorącym zalać utarte jajko. Mieszać do zagotowania. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus.
- Ciasteczka przekładać masą. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Ciastka warszawskie – dodatkowe informacje
Ciastka warszawskie można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ciastka warszawskie można obtoczyć w zielonych orzechach.