Ciastka kukurydziane
Ciastka kukurydziane to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie lekkie i smaczne przekąski. Dzięki zastosowaniu kleiku kukurydzianego, ciastka zyskują niepowtarzalne chrupkość i delikatny słodki posmak. Tego typu wypieki to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciastek, ponieważ kukurydza jest bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Stąd też ciasteczka z kleiku kukurydzianego są idealne dla osób dbających o dietę. Zainspiruj się naszym przepisem i ciesz się smakiem lekkich, chrupiących ciastek kukurydzianych pełnych ziarnistego aromatu i nuty słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z czekoladą
Ciastka kukurydziane – jak zrobić?
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę.
- Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
- Wsypywać powoli kleik kukurydziany. Jeśli masa nie będzie chciała się skleić, to można dodać 2-3 łyżki jogurtu. Masa ma mieć taką gęstość, aby dało się ją formować w rękach.
- Odrywać kawałki masy kukurydzianej i toczyć w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć je dłonią i w każdej zrobić dołek trzonkiem drewnianej łyżki.
- W każdy dołek włożyć powidła śliwkowe.
- Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut.
Ciastka kukurydziane – dodatkowe informacje
Można użyć innych ulubionych powideł zamiast śliwkowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka Kruszynki z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Ciastka marcepanowe