Ciastka korzenne – Pierniczki
Zapach świąt i rzemykańskiej zimy kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i aromatem pieczonych wypieków. To właśnie przepis na tradycyjne, aromatyczne pierniczki korzenne, które wprowadzą Cię w sezonowy nastrój. Choć pełne świątecznej atmosfery, to jednak przygotowane według naszej receptury, są niskokaloryczne i spełniają kryteria diety. Zamiast tradycyjnej mąki i cukru używamy składników, które z powodzeniem zastąpią te składniki i sprawią, że Twoje ciastka będą zdrowsze. Te ciasteczka korzenne dietetyczne to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają świąteczne smaki, ale dbają o swoją dietę i linię.
admin
Składniki:
- Jajko „L”
- 100g cukru
- 200g masła
- 50ml płynnego miodu
- 500g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki przyprawy korzennej
- 2-5 kropli aromatu pomarańczowego
- Łyżka sody oczyszczonej
- Łyżeczka kakao
Ciastka korzenne – pierniczki – jak zrobić?
- Jajko z cukrem i aromatem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo masło oraz miód.
- Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami korzennymi, sodą i kakałem. Mieszankę stopniowo dodawać do masy jajeczno-maślanej.
- Zagnieść kulę i owinąć ją folią spożywczą, po czym odłożyć na minimum 1h do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na grubość 5mm pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wyciąć ulubione kształty, po czym przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 1-1,5cm.
- Ciasteczka pieczemy 10-15min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciastka udekoruj lukrem lub pozostaw bez dekoracji.
Ciastka korzenne – Pierniczki – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz powiesić ciastka na choince przed upieczeniem wykrój oczka słomką do napojów. Jeśli zaś chcesz aby Twoje ciastka miały lekki połysk, ok. 2 min przed wyciągnięciem ich z pieca posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka kopytka sarny
Następny przepis: Ciastka Kruszynki z orzechami i czekoladą