Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad połączeniem owocowych smaków z eksplozją chrupkości orzechów? Zapraszam do odkrycia prostego, ale rewelacyjnego przepisu na ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi. Składniki są proste i łatwo dostępne, a ciastka są idealne do popołudniowej kawy lub jako przekąska na wynos. Ta wersja jest delikatnie korzenna, co dodaje nieco ciekawego smaku i aromatu. Ciastka owsiano-orzechowe są super chrupiące, mocno kokosowe i pełne smaku – nie da rady się im oprzeć! Przygotujcie się na smakową podróż, która zaskoczy Wasze kubki smakowe.
admin
Składniki:
- (około 24 sztuki)
- 220g cukru brązowego (*)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 110g masła lub oleju kokosowego (u mnie olej)
- 1 jajko
- 125g mąki pszennej
- 80g otrębów owsianych (mogą być płatki błyskawiczne)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 60g orzechów włoskich (posiekanych)
Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące) – jak zrobić?
-
W pierwszej misce należy połączyć oba cukry, miękkie masło lub olej oraz jajko, a w drugiej – mąkę, otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu połączyć z orzechami. - Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
-
Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same „rozleją się” na boki.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (*) w 180 stopniach. -
Upieczone ciasteczka wyjąć z blachą – z piecyka, a następnie po kilku minutach przenieść na kratkę.
Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją.
Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi – dodatkowe informacje
(*) Można użyć cukru białego, ale zalecam odrobinę mniej, gdyż ciastka mogą okazać się zbyt słodkie.
(**) Ciastka krócej pieczone są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. Natomiast druga opcja sprawi, że będą całkowicie chrupiące (ale nie twarde).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTKA GRZEBIENIE BABCI MARYSI
Następny przepis: Ciastka kopytka sarny