Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad połączeniem owocowych smaków z eksplozją chrupkości orzechów? Zapraszam do odkrycia prostego, ale rewelacyjnego przepisu na ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi. Składniki są proste i łatwo dostępne, a ciastka są idealne do popołudniowej kawy lub jako przekąska na wynos. Ta wersja jest delikatnie korzenna, co dodaje nieco ciekawego smaku i aromatu. Ciastka owsiano-orzechowe są super chrupiące, mocno kokosowe i pełne smaku – nie da rady się im oprzeć! Przygotujcie się na smakową podróż, która zaskoczy Wasze kubki smakowe.

Składniki:

  • (około 24 sztuki)
  • 220g cukru brązowego (*)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 110g masła lub oleju kokosowego (u mnie olej)
  • 1 jajko
  • 125g mąki pszennej
  • 80g otrębów owsianych (mogą być płatki błyskawiczne)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 60g orzechów włoskich (posiekanych)

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące) – jak zrobić?

  1. W pierwszej misce należy połączyć oba cukry, miękkie masło lub olej oraz jajko, a w drugiej – mąkę, otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu połączyć z orzechami.
  2. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  3. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same „rozleją się” na boki.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (*) w 180 stopniach.
  4. Upieczone ciasteczka wyjąć z blachą – z piecyka, a następnie po kilku minutach przenieść na kratkę.
    Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją.

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi – dodatkowe informacje

(*) Można użyć cukru białego, ale zalecam odrobinę mniej, gdyż ciastka mogą okazać się zbyt słodkie.

(**) Ciastka krócej pieczone są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. Natomiast druga opcja sprawi, że będą całkowicie chrupiące (ale nie twarde).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTKA GRZEBIENIE BABCI MARYSI
Następny przepis: Ciastka kopytka sarny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode