Ciasteczka owsiane bez cukru

Ciasteczka owsiane bez cukru

Szukasz zdrowego przepisu na deser? Sprawdź ten na ciasteczka owsiane bez dodatku cukru. Idealne dla osób cierpiących na cukrzycę, dbających o linię lub dla tych, którzy po prostu starają się unikać nadmiernego spożycia cukru. Te ciasteczka owsiane są pełne błonnika i zdrowych tłuszczów. Naprawdę smaczne i satysfakcjonujące, doskonałe do podjadania w ciągu dnia czy jako przekąska do kawy czy herbaty. Ten przepis na ciasteczka owsiane jest prosty i szybki do przygotowania – bez wątpienia skradnie serce każdego smakosza.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • O,5 kostki masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść nasion lnu

Ciasteczka owsiane bez cukru – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, wbijamy jajka. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy masło i po wystygnięciu dodajemy do reszty składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy najlepiej łyżką. Ciasto wyjdzie gęste. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy mały porcje i przygniatamy łyżką aby były równiej grubości. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka owsiane bez cukru – dodatkowe informacje

Aby ciasteczka owsiane bez cukru były słodkie można je osłodzić miodem lub dla diabetyków zalecane jest aby cukier miód zastąpić ksylitolem.

Do płatków owsianych można dodać różnego rodzaju orzechy, migdały, rodzynki, suszoną żurawinę itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane
Następny przepis: Ciasteczka owsiane bez cukru ze słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode