Ciasteczka orzechowe na białkach
Czyste białka i odżywcze orzechy to idealna kombinacja, którą warto zawrzeć w jednym deserze. Ciasteczka orzechowe na białkach są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy, a przy tym zachowują one niezwykle atrakcyjny smak. Bez dodatku masła i mąki, stanowią świetny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przyrządzeniu innej potrawy. Te ciastka z białek i orzechów, przygotowywane są z wykorzystaniem miodu, który nadaje im wyjątkowej słodyczy oraz orzechów włoskich, które dodają chrupkości. To prawdziwa uczta dla wielbicieli fit wypieków! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tych prostych, a zarazem wykwintnych ciasteczek.
admin
Składniki:
- 3 jajka białka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1 pełna szklanka orzechów włoskich
- 50 g masła
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Ciasteczka orzechowe na białkach – jak zrobić?
-
1.
Masło roztopić w rondelku. Zostawić do wystudzenia. Orzechy drobno posiekać, wsypać do wystudzonego masła. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać po łyżce orzechy z masłem. Po każdym dodaniu orzechów, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wykładać łyżka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc okrągłe ciastka. -
2.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo dopiero wtedy twardnieją. Przechowywać w puszcze.
Słowa kluczowe: ciastka z białek i orzechów, ciastka z białek i orzechów
Ciasteczka orzechowe na białkach – dodatkowe informacje
Ciasteczka z białek i orzechów należy przechowywać w puszce. Wtedy będą chrupkie. Najlepiej smakują na drugi dzień. W puszce można je przechowywać tydzień, a nawet dłużej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka od serca
Następny przepis: Ciasteczka owsiane bez cukru