ciasteczka Maje
Czy chcesz przekazać swoim bliskim odrobinę słodkości i miłości? Przepis na ciasteczka Maje, inspirowane schematami, które zagościły w programie telewizyjnym „Ostry dyżur”, może okazać się idealnym rozwiązaniem. Te małe kulinarne powodzenia, znane również jako „Jacusie”, są proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakują niezapomnianie. Delikatne, kruche i pysznie słodkie – na pewno przepadnie za nimi każdy łasuch. Ciasteczka Maje doskonale sprawdzą się jako przekąska na różnego rodzaju spotkania, imprezy czy po prostu jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Znajdziesz tu tylko proste, łatwo dostępne składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Z podanych składników otrzymasz dużą ilość ciasteczek 🙂
- 35 dag miękkiego masła
- 35 dag cukru pudru
- 1 paczka mleka w proszku (bez granulek!) – około 400g
- 1/4 litra spirytusu
- wafle
- roztopiona czekolada (1 tabliczka)
Ciasteczka „maje” – jak zrobić?
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy mleko w proszku i spirytus. Dokładnie wszystko mieszamy a wręcz zagniatamy ciasto.
- Z masy formujemy małe kuleczki i przyklejamy je na roztopionej czekoladzie do wyciętego w kółeczko wafla. Na koniec możemy wszystkie udekorować czekoladą. Zostawiamy do wysuszenia na ok 2-3h.
Słowa kluczowe: jacusie
ciasteczka Maje – dodatkowe informacje
Jeżeli masa będzie zbyt lepka, można dosypać trochę wiórek kokosowych.
Ciasteczka można spokojnie zamrozić jeśli dużo Wam ich zostanie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki
Następny przepis: Ciasteczka marchewkowe