Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki
Czas na małe, słodkie przyjemności! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na ciasteczka krucho-drożdżowe według Bożenki. To wspaniała alternatywa dla miłośników tradycyjnych wypieków, którym znudziły się już klasyczne rozwiązania. Urok tych ciasteczek polega na ich specyficznej konsystencji – z jednej strony są kruche, dzięki czemu doskonale pasują do popołudniowej herbaty, a z drugiej – drożdżowe, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Jeśli szukasz prostego, a zarazem wyjątkowego przepisu na deser, ten zdecydowanie warto wypróbować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej, przesianej typ 500
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki czubate kwaśnej śmietany
- 1 dag świeżych drożdży
- Ponadto, do posypania po wierzchu- przed pieczeniem:
- kokos
- cukier kryształ
- cynamon
- Białko do posmarowania ciasteczek
- mąka do podsypywania
- cukier puder do posypania po wierzchu- po upieczeniu
Ciasteczka krucho-drożdżowe wg bożenki – jak zrobić?
- Wykonanie ciasta:
Przygotowujemy stolnicę. Wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka.
Śmietanę rozprowadzamy z drożdżami na gładką, płynną masę.
Wlewamy do pozostałych składników. - Wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto.
- Stolnicę podsypujemy mąką.
Wykładamy część ciasta. Wałkujemy na ok. 3 mm.
Przy pomocy foremek lub literatki- wykrawamy ciasteczka.
Tak, aż do wyczerpania ciasta. - I tak, aż do wyczerpania ciasta.
- Ciasteczka układamy na blaszce, uprzednio wyłożonej pergaminem.
Smarujemy po wierzchu białkiem. - Wierzch posypujemy kokosem.
- Możemy posypać również: cukrem kryształem i cynamonem.
- Pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 5 min. Do lekkiego zrumienienia.
Zdejmujemy z blachy. Układamy na ozdobnej paterze lub talerzu. Po wierzchu przesiewamy cukier puder. - Smacznego 😉
Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki – dodatkowe informacje
Z tej porcji wychodzi bardzo dużo drobnych ciasteczek. Cukier dajemy według gustu smakowego. Nie musimy posypywać cukrem po wierzchu, jeśli lubimy mniej słodkie. Ciasteczka są delikatne w smaku. Możemy je zabrać do szkoły lub na wycieczkę. To miła zabawa, pieczenie, formowanie ciasteczek- dla dzieci. Na przyjęcie urodzinowe np. podane. Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym, blaszanym pudelku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasteczka krzyże na Komunię