Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki

Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki

Czas na małe, słodkie przyjemności! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na ciasteczka krucho-drożdżowe według Bożenki. To wspaniała alternatywa dla miłośników tradycyjnych wypieków, którym znudziły się już klasyczne rozwiązania. Urok tych ciasteczek polega na ich specyficznej konsystencji – z jednej strony są kruche, dzięki czemu doskonale pasują do popołudniowej herbaty, a z drugiej – drożdżowe, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Jeśli szukasz prostego, a zarazem wyjątkowego przepisu na deser, ten zdecydowanie warto wypróbować.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej, przesianej typ 500
    • 2 żółtka
    • 200 g miękkiego masła
    • 3 łyżki cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • 4 łyżki czubate kwaśnej śmietany
    • 1 dag świeżych drożdży
  • Ponadto, do posypania po wierzchu- przed pieczeniem:
    • kokos
    • cukier kryształ
    • cynamon
  • Białko do posmarowania ciasteczek
  • mąka do podsypywania
  • cukier puder do posypania po wierzchu- po upieczeniu

Ciasteczka krucho-drożdżowe wg bożenki – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta:
    Przygotowujemy stolnicę. Wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka.
    Śmietanę rozprowadzamy z drożdżami na gładką, płynną masę.
    Wlewamy do pozostałych składników.
  2. Wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto.
  3. Stolnicę podsypujemy mąką.
    Wykładamy część ciasta. Wałkujemy na ok. 3 mm.
    Przy pomocy foremek lub literatki- wykrawamy ciasteczka.
    Tak, aż do wyczerpania ciasta.
  4. I tak, aż do wyczerpania ciasta.
  5. Ciasteczka układamy na blaszce, uprzednio wyłożonej pergaminem.
    Smarujemy po wierzchu białkiem.
  6. Wierzch posypujemy kokosem.
  7. Możemy posypać również: cukrem kryształem i cynamonem.
  8. Pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 5 min. Do lekkiego zrumienienia.
    Zdejmujemy z blachy. Układamy na ozdobnej paterze lub talerzu. Po wierzchu przesiewamy cukier puder.
  9. Smacznego 😉

Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki – dodatkowe informacje

Z tej porcji wychodzi bardzo dużo drobnych ciasteczek. Cukier dajemy według gustu smakowego. Nie musimy posypywać cukrem po wierzchu, jeśli lubimy mniej słodkie. Ciasteczka są delikatne w smaku. Możemy je zabrać do szkoły lub na wycieczkę. To miła zabawa, pieczenie, formowanie ciasteczek- dla dzieci. Na przyjęcie urodzinowe np. podane. Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym, blaszanym pudelku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasteczka krzyże na Komunię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode