CIAP-KAPUSTA
Zapraszam do odkrycia staropolskiego przepisu na CIAP-KAPUSTĘ. To danie to doskonałe połączenie białej kapusty, żeberka wieprzowego, ziemniaków, cebuli oraz przypraw takich jak sól, pieprz, kminek i liść laurowy. Ciapkapusta z żeberkami to świetny pomysł na solidny, domowy obiad. Bardzo sycące i pełne smaku danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to przepis łatwy w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a składniki potrzebne do jego wykonania znajdziemy w każdym sklepie spożywczym.
admin
Składniki:
- 200 gram mięsa żeberek
- 200 gram boczku
- 0,5kg ziemniaków
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Ciap-kapusta – jak zrobić?
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
- Do kolejnego garnka wrzucamy pokrojoną drobno kapustę, boczek oraz żeberka.
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy ziele angielskie i kilka listków laurowych.
- Zalewamy wodą 1 cm ponad kapustę.
- Wszystko gotujemy około 20 minut tak, aby woda odparowała.
- Ugotowane ziemniaki miażdżymy na miazgę oraz wrzucamy do kapusty.
- Wszystko razem mieszamy.
- Tak powstała ciap-kapusta może być alternatywą dla zwykłych ziemniaków na obiedzie.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Do kolejnego garnka wrzucamy pokrojoną drobno kapustę, boczek oraz żeberka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy ziele angielskie i kilka listków laurowych. Zalewamy wodą 1cm ponad kapustę. Wszystko gotujemy ok 20 minut tak, aby woda odparowała. Ugotowane ziemniaki miażdżymy na miazgę oraz wrzucamy do kapusty i wszystko razem mieszamy. Tak powstała ciap-kapusta może być alternatywą dla zwykłych ziemniaków na obiedzie.
CIAP-KAPUSTA – dodatkowe informacje
Po wymieszaniu ziemniaków z kapustą dopraw wg uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe z truskawkami
Następny przepis: Ciasteczka 3-kolorowe z Ewa gotuje