Chrupiące ogórki gruntowe z sosem pikantnym i prażoną cebulką

Chrupiące ogórki gruntowe z sosem pikantnym i prażoną cebulką

Chrupiące ogórki gruntowe z sosem pikantnym i prażoną cebulką to doskonały pomysł na szybki, a zarazem oryginalny przekąsek. To połączenie klasyki z nutą orientalnej pikantności. Chrupiące ogórki, które stanowią bazę tej potrawy, nadadzą danie odpowiedniej struktury, a pikanty sos zapewni wyrazisty smak. Dodatek prażonej cebulki doda całości niepowtarzalnego aromatu. Przygotowanie tego dania jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a jego spożycie poruszy zmysły każdego smakosza. Idealne jako przekąska do piwa, ale także jako dodatek do grillowanych potraw.

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych
  • Sos:
  • 3 łyżki ajvaru pikantnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty przyprawy Harissa
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 3 liście sałaty
  • kilka pomidorków
  • listki bazylii do dekoracji
  • posiekany koperek do posypania

Chrupiące ogórki gruntowe z sosem pikantnym i prażoną cebulką – jak zrobić?

  1. Składniki sosu miksuję blenderem, odstawiam.
  2. Ogórki obieram ze skórki, kroję na cztery części po długości.
  3. Talerz wykładam listkami sałaty, na sałacie układam ogórki.
  4. Na ogórki polewam sos.
  5. Całość posypuję prażoną cebulką, koperkiem, dekoruję pomidorkami i bazylią.
  6. Podaję 🙂

Chrupiące ogórki gruntowe z sosem pikantnym i prażoną cebulką – dodatkowe informacje

Sos robię wcześniej, ale ogórki polewam tuż przed podaniem – wtedy są chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące ogórki greckie
Następny przepis: Chrupiące piersi w orzechach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode