Chrupiące ciastka amarantusowe bez mąki i cukru

Chrupiące ciastka amarantusowe bez mąki i cukru

Chrupiące ciasteczka amarantusowe bez mąki i cukru to genialny sposób na słodki przysmak, którego nie musisz się obawiać. Amarantus, znanego również jako szarłatka, jest pełen białka i błonnika, co czyni te ciasteczka naprawdę sycącymi. Ciastka amarantusowe ozdobione plastrami bananów mogą stanowić zdrowe i energetyczne śniadanie lub przekąskę. Niezwykle łatwe do wykonania i pełne naturalnej słodyczy, ciasteczka z amarantusa są idealnym wyborem dla osób zmagających się z dietą bezglutenową czy bezcukrową. Ta wersja ciasteczek jest zarówno wegańska, jak i bezglutenowa, idealna dla wszystkich smakoszy. Zacznij dzień od coś pysznego i zdrowego!

Składniki:

  • Składniki na około 24 ciasteczka:
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 70g daktyli
  • 2 łyżki słonecznika
  • garść posiekanych orzechów włoskich (lub innych dowolnych)
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1 jajko

Chrupiące ciastka amarantusowe bez mąki i cukru – jak zrobić?

  1. Daktyle namocz we wrzątku przez około 10 minut, a następnie pokrój w drobne kawałki.
  2. Banana zgnieć widelcem.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Uformuj ciasteczka i następnie piecz je w temperaturze 180°C przez ok. 15-18 minut. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

Słowa kluczowe: ciasteczka amarantusowe z bananem, amarantus ciasteczka, amarantus ciastka, ciastka amarantusowe, ciastka amarantus, ciasteczka amarantusowe, ciastka z amarantusa, ciasteczka z amarantusem

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli szukasz mniej słodkiej wersji ciasteczek amarantusowych bez mąki i cukru, to wystarczy nie dodawać daktyli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiąca warstwa do tortu
Następny przepis: Chrupiące ciastka z granolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode