Chrupiące ciastka amarantusowe bez mąki i cukru
Chrupiące ciasteczka amarantusowe bez mąki i cukru to genialny sposób na słodki przysmak, którego nie musisz się obawiać. Amarantus, znanego również jako szarłatka, jest pełen białka i błonnika, co czyni te ciasteczka naprawdę sycącymi. Ciastka amarantusowe ozdobione plastrami bananów mogą stanowić zdrowe i energetyczne śniadanie lub przekąskę. Niezwykle łatwe do wykonania i pełne naturalnej słodyczy, ciasteczka z amarantusa są idealnym wyborem dla osób zmagających się z dietą bezglutenową czy bezcukrową. Ta wersja ciasteczek jest zarówno wegańska, jak i bezglutenowa, idealna dla wszystkich smakoszy. Zacznij dzień od coś pysznego i zdrowego!
admin
Składniki:
- Składniki na około 24 ciasteczka:
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 70g daktyli
- 2 łyżki słonecznika
- garść posiekanych orzechów włoskich (lub innych dowolnych)
- garść suszonej żurawiny
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 jajko
Chrupiące ciastka amarantusowe bez mąki i cukru – jak zrobić?
- Daktyle namocz we wrzątku przez około 10 minut, a następnie pokrój w drobne kawałki.
- Banana zgnieć widelcem.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Uformuj ciasteczka i następnie piecz je w temperaturze 180°C przez ok. 15-18 minut. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
Słowa kluczowe: ciasteczka amarantusowe z bananem, amarantus ciasteczka, amarantus ciastka, ciastka amarantusowe, ciastka amarantus, ciasteczka amarantusowe, ciastka z amarantusa, ciasteczka z amarantusem
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli szukasz mniej słodkiej wersji ciasteczek amarantusowych bez mąki i cukru, to wystarczy nie dodawać daktyli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiąca warstwa do tortu
Następny przepis: Chrupiące ciastka z granolą