Chłopska zupa z kiełbasą
Jeśli szukasz prostego, ale rozgrzewającego przepisu na obiad, Chłopska zupa z kiełbasą jest idealnym rozwiązaniem. Dzięki swojej głębokiej, pikantnej nucie ta zupa to czyste, wiejskie, kulinarnego piękno. Połączenie aromatycznej kiełbasy, wilgotnego bulionu i warzyw sprawia, że jest to danie, które dostarczy energii na cały dzień i pozwoli Ci poczuć swój domowy komfort, niezależnie od tego, gdzie jesteś. Ta zupa z kiełbasą to kwintesencja tradycyjnej, polskiej kuchni. Natychmiast poczujesz się jak w sercu rodzimej wioski.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g kiełbasy tradycyjnej
- 200g wędzonego surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- 10 małych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 litry bulionu drobiowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, papryka słodka, papryka wędzona
Chłopska zupa z kiełbasą – jak zrobić?
-
1.
Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ziemniaki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekać. Z boczku odkroić skórę i pokroić go w kostkę. -
2.
Skórę wrzucić do garnka i wytopić z niej tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać do nich pokrojoną kiełbasę i boczek. Smażyć ok. 5 minut. Wrzucić paprykę i ziemniaki. Całość lekko podsmażyć. -
3.
Zawartość garnka zalać bulionem. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotować, dodać puszkę pomidorów i koncentrat. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku podanymi przyprawami.
Chłopska zupa z kiełbasą – dodatkowe informacje
Zupę warto wzbogacić kleksem śmietany. Osoby lubiące ostrzejsze dania, mogą dodać posiekaną papryczkę chili.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłodnik z botwiny Magdy Gessler
Następny przepis: Chłopski garnek