Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy to idealna propozycja na gorące dni. Jego lekkość i orzeźwiający smak stanowią świetne ukojenie upału. Swoją wyjątkową świeżość zawdzięcza ogórkom i rzodkiewką, które są bazą tego pysznego dania. Kompozycja tych warzyw z dodatkiem innych starannie dobranych składników tworzy niepowtarzalny bukiet smaków. Ponadto, chłodnik jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Istnieje wiele różnych wersji tego klasycznego letniego dania, a my prezentujemy jedną z nich. Spróbuj i przekonaj się, że to idealna opcja na letni obiad czy kolację.
admin
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki zielone
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- 40 dag jogurtu naturalnego
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy – jak zrobić?
- Ogórek obrać, rzodkiewki oczyścić i opłukać. Zetrzeć razem na tarce o drobnych oczkach. Koperek drobno posiekać.
- Warzywa wraz z koperkiem dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia.
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy – dodatkowe informacje
Jeżeli lubimy to możemy dodać ząbek rozgniecionego czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab
Następny przepis: Chłodnik arbuzowy