Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy to idealna propozycja na gorące dni. Jego lekkość i orzeźwiający smak stanowią świetne ukojenie upału. Swoją wyjątkową świeżość zawdzięcza ogórkom i rzodkiewką, które są bazą tego pysznego dania. Kompozycja tych warzyw z dodatkiem innych starannie dobranych składników tworzy niepowtarzalny bukiet smaków. Ponadto, chłodnik jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Istnieje wiele różnych wersji tego klasycznego letniego dania, a my prezentujemy jedną z nich. Spróbuj i przekonaj się, że to idealna opcja na letni obiad czy kolację.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki zielone
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 40 dag jogurtu naturalnego

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy – jak zrobić?

  1. Ogórek obrać, rzodkiewki oczyścić i opłukać. Zetrzeć razem na tarce o drobnych oczkach. Koperek drobno posiekać.
  2. Warzywa wraz z koperkiem dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia.

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy – dodatkowe informacje

Jeżeli lubimy to możemy dodać ząbek rozgniecionego czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab
Następny przepis: Chłodnik arbuzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode