Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi to proste, smaczne i zdrowe rozwiązanie na szybkie śniadanie czy podwieczorek. Jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić, gdy zostaną nam dojrzałe banany. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. Najważniejszymi z nich są oczywiście dojrzałe banany, orzechy i płatki owsiane. Ta wersja chlebka bananowego łączy w sobie łagodny, słodkawy smak banana z chrupkością orzechów i pełnoziarnistych płatków owsianych. To doskonałe połączenie smaków i tekstur, które zadowoli wielbicieli słodkich wypieków.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 większe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 10 dag orzechów włoskich

Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi – jak zrobić?

  1. Ciasto. 1.
    Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy, cukier i obrane banany pokrojone na mniejsze części. Następnie mikserem miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
  2. Ciasto. 2.
    Na koniec wsypujemy pokrojone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
  3. Do pieczenia. 3.
    Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  4. Pieczenie. 4.
    Chlebek bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony chlebek studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  5. Gotowe. 5.
    Gotowy chlebek kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady – dodatkowe informacje

Chlebek bananowy to bardzo popularny wypiek. Przygotowujemy go najczęściej gdy zalegają nam banany. Tak było u mnie, nie lubię jak się coś marnuje. A do takiego chlebka mogą być bardzo dojrzałe banany i nawet takie przejrzałe. Im bardziej przejrzałe to mniej dodajemy cukru. Do mojego wypieku wystarczyło tylko 3 łyżki cukru. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i to było super rozwiązanie. Chlebek bananowy wzbogaciłam zdrowymi orzechami włoskimi. Dodały one wypiekowi takiego fajnego chrupnięcia.

Warto szukać zamienników w wypiekach, żeby chociaż trochę były zdrowsze. Możemy zastąpić mąkę tortową płatkami owsianymi, a cukier owocami lub wzbogacić orzechami.

Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówkao wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Chlebek można pokroić na około 16 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek bananowy z bakaliami
Następny przepis: Chlebek czosnkowy pieczony w folii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode