Chleb pszenny z żurawiną

Chleb pszenny z żurawiną

Chleb pszenny z żurawiną to niezwykłe połączenie przyjemnego smaku świeżo upieczonego pieczywa z delikatnym tego owocu. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego chleba, która na pewno pobudzi wasze kubki smakowe i doda odrobinę odmiany do codziennej diety. Żurawina jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, a dzięki temu przepisowi możemy wprowadzić ją do naszej diety w prosty i smaczny sposób. Tak przygotowany chleb żurawinowy doskonale sprawdzi się zarówno do podania na słodko, jak i na słono, a jego aromat i smak na pewno zachwycą wszyscy miłośnicy pieczywa domowego.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g suszonej żurawiny
  • do posypania po wierzchu: ziarna sezamu

Chleb pszenny z żurawiną – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski. Drożdże rozkruszamy. Wlewamy wodę.
  2. Mieszamy szybko ręką.
  3. Wyrabiamy na rzadkie, ale gładkie ciasto.
  4. Ciasto chlebowe przekładamy od razu do długiej blaszki 42X13,5 cm, wyłożonej pergaminem. Zwilżamy wodą powierzchnię chleba. Posypujemy po wierzchu sezamem. Lekko wciskamy. Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Blaszkę z ciastem na chleb wstawiamy do zimnego pieca, nastawiamy na 180 stop. C, pieczemy przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone, gdy zacznie się rumienić wierzch.
  6. Wyjmujemy blaszkę z pieca, zdejmujemy pergamin. Po ostudzeniu kroimy na kromeczki. Wybornie smakuje z samym masłem.
  7. Smacznego 🙂

Chleb pszenny z żurawiną – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Sypkie składniki należy przesiać.

W razie potrzeby można dodać więcej wody.

Ciasto w blaszce przed pieczeniem mocno wyrośnie, nie ma ryzyka, że wykipi. Natomiast otrzymamy wysoki, pulchny chlebek.

Podany czas pieczenia jest bez oczekiwania na wyrastanie.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym
Następny przepis: Chleb razowy na drożdżach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode