Chleb pszenny z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami

Zanurz się w domowy proces pieczenia z tym wyjątkowym przepisem na chleb pszenny z ziarnami. Ten zdrowy, sycący chleb łączy w sobie bogactwo różnych ziaren z pełnoziarnistym smakiem pszenicy, dając każdemu kawałkowi teksturę i głębię smaku. W odróżnieniu od tradycyjnych chlebów, ten produkt ma dodatkowe korzyści zdrowotne wynikające z obecności ziaren. Upiecz go samodzielnie i zaskocz swoich bliskich domowym, aromatycznym pieczywem, które zachwyci nie tylko swoją teksturą i smakiem, ale też wyglądem. Chleb pszenny z ziarnami to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie proste, domowe smaki.

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 12×24 cm
  • 1 szklanka domowego zakwasu chlebowego (około 200 ml)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml mąki pszennej typ 550 – 2 szklanki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych

Chleb pszenny z ziarnami – jak zrobić?

  1. Wykonanie: do miski dodać przesianą mąkę, sól, zakwas, płatki, siemię i słonecznik oraz jogurt – wyrobić dobrze ciasto.
  2. Foremkę delikatnie natłuścić, posypać ziarnami siemienia, wyłożyć ciasto, zwilżyć, posypać wierzch ziarnami – odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec w tej temp. około 30 minut.

Chleb pszenny z ziarnami – dodatkowe informacje

1. Do ciasta chlebowego można dodać ziarna dyni, czarnuszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej
Następny przepis: Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode