Chleb pszenny z ziarnami
Zanurz się w domowy proces pieczenia z tym wyjątkowym przepisem na chleb pszenny z ziarnami. Ten zdrowy, sycący chleb łączy w sobie bogactwo różnych ziaren z pełnoziarnistym smakiem pszenicy, dając każdemu kawałkowi teksturę i głębię smaku. W odróżnieniu od tradycyjnych chlebów, ten produkt ma dodatkowe korzyści zdrowotne wynikające z obecności ziaren. Upiecz go samodzielnie i zaskocz swoich bliskich domowym, aromatycznym pieczywem, które zachwyci nie tylko swoją teksturą i smakiem, ale też wyglądem. Chleb pszenny z ziarnami to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie proste, domowe smaki.
admin
Składniki:
- Foremka o wymiarach 12×24 cm
- 1 szklanka domowego zakwasu chlebowego (około 200 ml)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml mąki pszennej typ 550 – 2 szklanki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków owsianych
Chleb pszenny z ziarnami – jak zrobić?
- Wykonanie: do miski dodać przesianą mąkę, sól, zakwas, płatki, siemię i słonecznik oraz jogurt – wyrobić dobrze ciasto.
- Foremkę delikatnie natłuścić, posypać ziarnami siemienia, wyłożyć ciasto, zwilżyć, posypać wierzch ziarnami – odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec w tej temp. około 30 minut.
Chleb pszenny z ziarnami – dodatkowe informacje
1. Do ciasta chlebowego można dodać ziarna dyni, czarnuszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej
Następny przepis: Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym