Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Czy marzyłeś kiedykolwiek o pieczywie, które w smaku przewyższa wszystko, co dostępne jest w sklepach? Przepis na chleb pszenno-żytnio-owsiany na zakwasie spełni te oczekiwania. Ten aromatyczny, pełnoziarnisty chleb, nasycony smakiem i nutą kwasowości pochodzącą od zakwasu, to prawdziwy hołd dla tradycyjnego pieczenia. Serwowany świeżo upieczony, ma chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze. Idealny na śniadanie, kolację czy jako dodatek do zupy. Zawartość ziaren owsa sprawi, że jest to wyjątkowo zdrowy wyrób piekarniczy. Przygotowany z dbałością o detale, pozwoli poczuć, co to znaczy prawdziwie domowe pieczywo.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 – zamiast chlebowej, użyłem tej
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 200 g mąki owsianej
  • 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • opakowanie 7 g drożdży suszonych
  • łyżka miodu
  • 600 g letniej wody
  • 300 g czynnego zakwasu żytniego
  • słonecznik łuskany do posypania
  • masło i mąka do foremek

Chleb żytnio-owsiany na zakwasie – jak zrobić?

  1. Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży.
  2. Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. Upieczony chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej.

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie – dodatkowe informacje

Piekąc ten chleb trzeba uzbroić się w cierpliwość. Łączny czas wyrastania ciasta trwał około 6 godzin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenno żytni z automatu
Następny przepis: Chleb pszenny na kwaśnym mleku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode