Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Czy marzyłeś kiedykolwiek o pieczywie, które w smaku przewyższa wszystko, co dostępne jest w sklepach? Przepis na chleb pszenno-żytnio-owsiany na zakwasie spełni te oczekiwania. Ten aromatyczny, pełnoziarnisty chleb, nasycony smakiem i nutą kwasowości pochodzącą od zakwasu, to prawdziwy hołd dla tradycyjnego pieczenia. Serwowany świeżo upieczony, ma chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze. Idealny na śniadanie, kolację czy jako dodatek do zupy. Zawartość ziaren owsa sprawi, że jest to wyjątkowo zdrowy wyrób piekarniczy. Przygotowany z dbałością o detale, pozwoli poczuć, co to znaczy prawdziwie domowe pieczywo.
admin
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 – zamiast chlebowej, użyłem tej
- 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 200 g mąki owsianej
- 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 3 płaskie łyżeczki soli
- opakowanie 7 g drożdży suszonych
- łyżka miodu
- 600 g letniej wody
- 300 g czynnego zakwasu żytniego
- słonecznik łuskany do posypania
- masło i mąka do foremek
Chleb żytnio-owsiany na zakwasie – jak zrobić?
- Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży.
- Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. Upieczony chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej.
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie – dodatkowe informacje
Piekąc ten chleb trzeba uzbroić się w cierpliwość. Łączny czas wyrastania ciasta trwał około 6 godzin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pszenno żytni z automatu
Następny przepis: Chleb pszenny na kwaśnym mleku