Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie to zasługujący na uwagę przepis, który zawiera w sobie pełnię smaku i wartości odżywczych. Znajomość procesu zakwaszania oraz umiejętność wykorzystania orkiszu, sprawiają, że finalny produkt jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Stworzony na bazie zakwasu orkiszowego oraz z przemyślanym udziałem drożdży, chleb żytnio-orkiszowy odznacza się swoistym charakterem. Zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, białych pieczyw. Dodatkowo, zastosowanie zakwasu żytniego nadaje mu niepowtarzalnej głębi smaku. Bez wątpienia, jest to propozycja dla prawdziwych koneserów chleba.

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g świeżych drożdży (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki soli
  • ok. 4 szklanki letniej wody
  • Zakwas
  • Zaczyn do chleba:
  • 4 łyżki czubate zakwasu na chleb
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka letniej wody
  • Posypka na chleb:
  • ziarna: sezamu, siemienia lnianego, kminku, słonecznika

Chleb orkiszowy na zakwasie – jak zrobić?

Porady – Chleb orkiszowy na zakwasie

Ciasto nie wymaga wyrastania przed pieczeniem.
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Jeśli wierzch chlebków zbyt szybko się rumieni, przełączamy piekarnik tylko na pieczenie od dołu, a wierzchy chlebów przykrywamy pergaminem.
Chleb jest smaczny, chrupiący, długo świeży. Zdrowy i pożywny.
Do chleba na zakwasie nie musimy używać drożdży. Wystarczy sam „dojrzały zakwas na chleb.
Ja dodałam drożdże, aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta chlebowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb na żurku
Następny przepis: CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode