Chleb na żurku

Chleb na żurku

Chleb na żurku to tradycyjny przepis, który oferuje niesamowite smaki, dzięki użyciu jedynie naturalnych składników. Chleb ten cieszy się ogromnym uznaniem zarówno pośród miłośników domowej roboty wypieków, jak i zwolenników zdrowego odżywiania. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także niepowtarzalnym aromatem. Dzięki użyciu żurku, chleb rośnie powoli, co jest kluczem do osiągnięcia idealnej, lekko chrupiącej skórki i wilgotnego, ale nie ciężkiego miąższu. Tworząc chleb na żurku, przygotowujesz coś więcej, niż tylko posiłek. To prawdziwa celebracja tradycji piekarskiej w Twoim domu.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
  • 700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 500 ml żurku staropolskiego (w butelce o smaku boczku)
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli

Chleb na żurku – jak zrobić?

  1. Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy. Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
  2. Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto. Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika. Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.

Słowa kluczowe: chleb na żurku przepis, chleb na żurku

Chleb na żurku – dodatkowe informacje

( Chleb na żurku jest smacznym daniem polegającym na użyciu żurku jako składnika. Aby przygotować chleb na żurku, ważne jest, aby użyć płynnego żurku znajdującego się w butelce. )


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania
Następny przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode