chleb cebulowy
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 30 gramów świeżych
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- dodatkowo:
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Chleb cebulowy – jak zrobić?
-
1.
Cebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy. Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.
-
2.
Potem ciasto krótko zagniatamy. Foremkę keksową o wymiarach 12×30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
-
3.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut. Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy. Studzimy na kratce.
Słowa kluczowe: chleb z cebulą przepis, chleb cebulowy przepis, chleb cebulowy, jak zrobić chleb
chleb cebulowy – dodatkowe informacje
Z ciasta zamiast chlebka możemy uformować bułki. A jeśli nie dodamy cebuli wyjdzie nam pyszny chlebek tostowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb bezglutenowy, wegański
Następny przepis: CHLEB CODZIENNY