chleb cebulowy

chleb cebulowy

Dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni i szukają nowych przepisów na własnoręcznie wypiekany chleb, jestem pewien, że chleb cebulowy spełni wszystkie wasze oczekiwania. To proste, ale jednocześnie niezwykle smakowite połączenie składników, które znamy i uwielbiamy – cebuli z ciastem na chleb. Chleb cebulowy to idealna propozycja dla miłośników kuchni domowej, ale przy odrobinie wyobraźni można go znakomicie wykorzystać również jako element wyrafinowanych kanapek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tą wariację chleba, mamy dla ciebie sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 30 gramów świeżych
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • dodatkowo:
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem

Chleb cebulowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Cebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy. Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.

  2. 2.

    Potem ciasto krótko zagniatamy. Foremkę keksową o wymiarach 12×30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

  3. 3.

    Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut. Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy. Studzimy na kratce.

Słowa kluczowe: chleb z cebulą przepis, chleb cebulowy przepis, chleb cebulowy, jak zrobić chleb

chleb cebulowy – dodatkowe informacje

Z ciasta zamiast chlebka możemy uformować bułki. A jeśli nie dodamy cebuli wyjdzie nam pyszny chlebek tostowy.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb bezglutenowy, wegański
Następny przepis: CHLEB CODZIENNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode