Chleb cebulowy
Chleb cebulowy z automatu to wspaniały sposób na przygotowanie domowego pieczywa, który nie wymaga zaangażowania dużo czasu czy wysiłku. Ten aromatyczny chleb, ze swymi złocistymi kawałkami cebuli, jest absolutnie soczysty i pełen smaku. Dodatek cebuli nadaje chlebowi lekkiego, pikantnego akcentu, który jest idealnym dopełnieniem dla różnych potraw. Chleb cebulowy z automatu jest doskonały na tosty, kanapki czy jako dodatek do zup. Chleb jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy – cebula jest bogatym źródłem wielu istotnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlatego, jeżeli kochasz chleb i chcesz go upiec samodzielnie, ten przepis jest dla Ciebie.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1,5 łyżki margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 op. drożdży instant (dałam odrobinkę więcej, bo opakowanie starcza na 500g mąki, a tu mamy więcej mąki)
- 550g mąki (gotowa mieszanka pszenno-żytnia lub własne proporcje mąki pszennej i innej wg upodobań)
- 1/2 op. cebuli suszonej (np. Prymat) lub granulowany czosnek (ja dałam cebulę i czosnek)
Chleb cebulowy – jak zrobić?
- Do misy automatu do pieczenia chleba dajemy płynne produkty, a następnie sypkie. Nastawiamy automat na pieczenie (u mnie program 1 – normalne, czas 3:15, przypiekanie max). Chelb jest wyśmienity! 🙂
Chleb cebulowy – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy cebulki prażonej, to świetnie nada się cebulka podsmażona na masełku!
Tagidomowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CHIPSY Z SALAMI
Następny przepis: Chleb bezglutenowy, wegański