Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy z automatu to wspaniały sposób na przygotowanie domowego pieczywa, który nie wymaga zaangażowania dużo czasu czy wysiłku. Ten aromatyczny chleb, ze swymi złocistymi kawałkami cebuli, jest absolutnie soczysty i pełen smaku. Dodatek cebuli nadaje chlebowi lekkiego, pikantnego akcentu, który jest idealnym dopełnieniem dla różnych potraw. Chleb cebulowy z automatu jest doskonały na tosty, kanapki czy jako dodatek do zup. Chleb jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy – cebula jest bogatym źródłem wielu istotnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlatego, jeżeli kochasz chleb i chcesz go upiec samodzielnie, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżki margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 op. drożdży instant (dałam odrobinkę więcej, bo opakowanie starcza na 500g mąki, a tu mamy więcej mąki)
  • 550g mąki (gotowa mieszanka pszenno-żytnia lub własne proporcje mąki pszennej i innej wg upodobań)
  • 1/2 op. cebuli suszonej (np. Prymat) lub granulowany czosnek (ja dałam cebulę i czosnek)

Chleb cebulowy – jak zrobić?

  1. Do misy automatu do pieczenia chleba dajemy płynne produkty, a następnie sypkie. Nastawiamy automat na pieczenie (u mnie program 1 – normalne, czas 3:15, przypiekanie max). Chelb jest wyśmienity! 🙂

Chleb cebulowy – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy cebulki prażonej, to świetnie nada się cebulka podsmażona na masełku!

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CHIPSY Z SALAMI
Następny przepis: Chleb bezglutenowy, wegański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode