Chleb bezglutenowy z mąką owsianą, bez drożdży, bez zakwasu
Składniki:
- 200g bezglutenowej mąki owsianej
- 100g mielonego siemienia lnianego
- 50g mąki teff
- 50g bezglutenowych płatków owsianych
- 50g płatków teff
- 50g ziaren słonecznika
- 40g złocistego siemienia lnianego
- 50g nasion chia
- 6g soli
- 500ml ciepłej wody
- 90g rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 3 łyżki)
Chleb bezglutenowy z mąką owsianą/teff, bez drożdży, bez zakwasu – jak zrobić?
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy wodę i olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowany chleb przekładamy do foremki – dokładnie go ugniatając w niej (chleb nie urośnie – więc jaki mu nadamy kształt i jak go ułożymy tak nam się upiecze) i ostawiamy na 3,5-4 godzin.
- Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 170 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy 50 minut.
Chleb bezglutenowy z mąką owsianą/teff, bez drożdży, bez zakwasu – dodatkowe informacje
* Chleb musi dobrze wystygnąć. Jeśli rozkroimy go gdy będzie ciepły/letni to będzie się nam strasznie kruszył, ponieważ cała wilgotność z ziaren wyparuje nam podczas stygnięcia.