Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy cieszy się rosnącym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród osób z nietolerancją glutenu i celiakią. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszny, domowy chleb bezglutenowy. Składniki, które przygotowaliśmy, to zestawienie tradycji piekarniczej z nowoczesnymi rozwiązaniami dietetycznymi. Wszystko po to, aby osoby na diecie bezglutenowej mogły cieszyć się smakiem świeżo upieczonego chleba bez obaw o zdrowotne konsekwencje. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, a gotowy chleb ma wspaniały aromat i delikatną strukturę. Do jego wykonania wystarczy podstawowy zestaw produktów dostępnych w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
admin
Składniki:
- 500g mieszanki mąki bezglutenowej do chleba
- 500 ml ciepłej wody
- 1/3 kostki drożdży
- 2 łyżeczki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Chleb bezglutenowy – jak zrobić?
- Do plastikowej miski wsypać mąkę, dodać 3/4 wody. W reszcie wody rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Wymieszać plastikową lub drewnianą łyżką, dodać sól i olej. Wyrabiać łyżką ok 8-10 minut. Przełożyć do brytfanny keksowej, wygładzić ręką umoczoną w oleju. Przykryć wilgotną ściereczką tak, aby ta nie dotykała ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min, aby chleb podwoił objętość.
- W tym czasie nastawić piekarnik na 200°C. Na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Piec 50-60 min w 200°C.
Chleb bezglutenowy – dodatkowe informacje
Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika bo chleb opadnie!!!!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CHIPSY Z SALAMI
Następny przepis: Chleb bezglutenowy, wegański