Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską

Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską

Jesteś przekonany, że chipsy to tylko ziemniaki? Myślisz, że chrupek pod zębami i smak muszą zawsze andać za rękę z za dużą ilością soli? Czas przewartościować pewne przekonania! Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską to zdrowsza i ciekawsza alternatywa dla solonych przekąsek. Zapewniają nie tylko niepowtarzalne doznania smakowe, ale również korzyści zdrowotne. Mają mniej kalorii, mniej tłuszczu i więcej błonnika, dzięki czemu są lepsze dla twojego ciała. Doświadcz ekscytującej kombinacji smaków i aromatów, sięgając po chipsy pomidorowe.

Składniki:

  • świeże pomidory dowolna ilość
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól morska
  • świeża papryczka chili
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • kilka ząbków czosnku

Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską – jak zrobić?

  1. Olej/oliwę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryczką chili oraz przeciśniętym czosnkiem. Na kratkach od piecyka układamy papier do pieczenia na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidorów. Każdy plasterek pomidora smarujemy oliwą z dodatkami. Pomidory suszymy w 60 stopniach C z włączonym termoobiegiem około 4-5 godzin (długość suszenia zależy od soczystości pomidorów i grubości oraz wielkości plasterków). Wysuszone pomidory delikatnie zdejmujemy z papieru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jemy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup lub sałatek.

Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską – dodatkowe informacje

Porada: Pozostałą ziołową oliwę możemy użyć np. do sałatki lub grzanek chlebowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chipsy jabłkowe
Następny przepis: Chipsy serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode