Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną

Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną

Zanurz się w zmysłowe doznania azjatyckiej kuchni z tym autentycznym przepisem na chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną. To ulubione danie latem, które teraz możesz przyrządzić w domowym zaciszu. Użyj delikatnego ciasta na pierogi chińskie, by uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju kształt i teksturę. Łącznik wołowiny dodaje bogactwo smaku, które jest nie tylko satysfakcjonujące, ale także przesycone wielowymiarowością sosów i przypraw. W kilku prozaicznych krokach, możesz stworzyć jedno z najbardziej wykwintnych dań chińskiej kuchni. Ta niewielka wielkość i miłość do detali sprawiają, że Chińskie pierożki Dim Sum są idealnym przysmakiem na specjalną okazję lub po prostu weekendową ucztę.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 marchewka
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • chińska przyprawa 5 smaków
  • pieprz kajeński
  • olej do smażenia

Chińskie pierożki dim sum z wołowiną – jak zrobić?

  1. Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i zlepiać brzegi ciasta do góry, by utworzyć sakiewkę.
  4. W woku rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim kilka pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną – dodatkowe informacje

Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chińska Zupa cebulowa z jajkiem
Następny przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode