Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną
Zanurz się w zmysłowe doznania azjatyckiej kuchni z tym autentycznym przepisem na chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną. To ulubione danie latem, które teraz możesz przyrządzić w domowym zaciszu. Użyj delikatnego ciasta na pierogi chińskie, by uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju kształt i teksturę. Łącznik wołowiny dodaje bogactwo smaku, które jest nie tylko satysfakcjonujące, ale także przesycone wielowymiarowością sosów i przypraw. W kilku prozaicznych krokach, możesz stworzyć jedno z najbardziej wykwintnych dań chińskiej kuchni. Ta niewielka wielkość i miłość do detali sprawiają, że Chińskie pierożki Dim Sum są idealnym przysmakiem na specjalną okazję lub po prostu weekendową ucztę.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
 - 30 dag mąki
 - szklanka gorącej wody
 - 2 łyżki oleju
 - sól
 - Farsz:
 - 25 dag mielonej wołowiny
 - 1 marchewka
 - 4 cm kawałek imbiru
 - 2 łyżki posiekanej kolendry
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - jajko
 - łyżka bułki tartej
 - chińska przyprawa 5 smaków
 - pieprz kajeński
 - olej do smażenia
 
Chińskie pierożki dim sum z wołowiną – jak zrobić?
- Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
 - Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.
 - Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i zlepiać brzegi ciasta do góry, by utworzyć sakiewkę.
 - W woku rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim kilka pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
 
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną – dodatkowe informacje
Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chińska Zupa cebulowa z jajkiem
Następny przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym
