Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną
Zanurz się w zmysłowe doznania azjatyckiej kuchni z tym autentycznym przepisem na chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną. To ulubione danie latem, które teraz możesz przyrządzić w domowym zaciszu. Użyj delikatnego ciasta na pierogi chińskie, by uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju kształt i teksturę. Łącznik wołowiny dodaje bogactwo smaku, które jest nie tylko satysfakcjonujące, ale także przesycone wielowymiarowością sosów i przypraw. W kilku prozaicznych krokach, możesz stworzyć jedno z najbardziej wykwintnych dań chińskiej kuchni. Ta niewielka wielkość i miłość do detali sprawiają, że Chińskie pierożki Dim Sum są idealnym przysmakiem na specjalną okazję lub po prostu weekendową ucztę.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- Farsz:
- 25 dag mielonej wołowiny
- 1 marchewka
- 4 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- jajko
- łyżka bułki tartej
- chińska przyprawa 5 smaków
- pieprz kajeński
- olej do smażenia
Chińskie pierożki dim sum z wołowiną – jak zrobić?
- Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i zlepiać brzegi ciasta do góry, by utworzyć sakiewkę.
- W woku rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim kilka pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną – dodatkowe informacje
Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chińska Zupa cebulowa z jajkiem
Następny przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym