CHATKA Z PIERNIKA
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny (jeśli domek będzie zjedzony polecam masło)
- 200 g ciemnego cukru (biały cukier się nie nadaje)
- 7 łyżek płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Chatka z piernika – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. -
2.
Sklejanie domku:Do sklejenia chatki:
- 1 białko
- około 1,5 szklanki cukru pudru
Porady – Dodatkowe informacje o CHATCE Z PIERNIKA
Cukier puder należy przesiać i utrzeć razem z białkiem za pomocą łyżki lub drewnianej pałki. Alternatywnie, można użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ważne jest, aby lukier był bardzo gęsty, dzięki czemu szybko zastygnie i lepiej utrzyma sklejane elementy.
Dobrą praktyką jest znalezienie sobie odpowiednio dużych podpórek, które będą miały za zadanie przytrzymać i delikatnie docisnąć ściany podczas sklejania. W moim przypadku, nakładam spoinę od środka, aby móc swobodniej dekorować zewnętrzną część. Alternatywnie, można również sklejać domek od zewnątrz, co powinno ułatwić cały proces. Składanie chatki odbywa się etapami – najpierw skleja się ściany, następnie połowę dachu, a na końcu, gdy lukier jest już dobrze zastygły, dokleja się drugą połówkę dachu. Cały proces wymaga nieco czasu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: chatka Puchatka (chatka Baby Jagi)
Następny przepis: Cheddar z masłem - potted cheese