CHATKA Z PIERNIKA

CHATKA Z PIERNIKA

Zapraszamy na świąteczną przygodę z obłędnym przepisem na Chatkę z Piernika! Ten przepis, inspirowany kanałem „Babeczka Zuzka”, to niebanalna propozycja dla osób, które uwielbiają domowe wyroby i chcą wprowadzić do swojego repertuaru coś nowego. Ten nieodparty smak dzieciństwa, miękki aromatyczny piernik, doskonale komponuje się z kruchymi pierniczkami tworzącymi chatkę. Zoptymalizowany tak, aby bez problemów móc go przygotować w domowym zaciszu. Ten przepis to gwarancja dobrze spędzonego czasu i niezapomnianych wrażeń. Przygotujcie się na prawdziwie magiczną przygodę!

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny (jeśli domek będzie zjedzony polecam masło)
  • 200 g ciemnego cukru (biały cukier się nie nadaje)
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Chatka z piernika – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. CHATKA Z PIERNIKA

    1.
    W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

  2. 2.
    Sklejanie domku:

    Do sklejenia chatki:

    • 1 białko
    • około 1,5 szklanki cukru pudru

Porady – Dodatkowe informacje o CHATCE Z PIERNIKA

Cukier puder należy przesiać i utrzeć razem z białkiem za pomocą łyżki lub drewnianej pałki. Alternatywnie, można użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ważne jest, aby lukier był bardzo gęsty, dzięki czemu szybko zastygnie i lepiej utrzyma sklejane elementy.

Dobrą praktyką jest znalezienie sobie odpowiednio dużych podpórek, które będą miały za zadanie przytrzymać i delikatnie docisnąć ściany podczas sklejania. W moim przypadku, nakładam spoinę od środka, aby móc swobodniej dekorować zewnętrzną część. Alternatywnie, można również sklejać domek od zewnątrz, co powinno ułatwić cały proces. Składanie chatki odbywa się etapami – najpierw skleja się ściany, następnie połowę dachu, a na końcu, gdy lukier jest już dobrze zastygły, dokleja się drugą połówkę dachu. Cały proces wymaga nieco czasu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: chatka Puchatka (chatka Baby Jagi)
Następny przepis: Cheddar z masłem - potted cheese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode