Cebularze

Cebularze

Cebularze to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, które stało się popularne na Śląsku, i które cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem na całym świecie. Są to drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem, które smakują równie dobrze na śnieżną zimę jak i słoneczną wiosnę. Jednym z nieodłącznych etapów przygotowania przepisu jest sparzenie cebuli, co zapewnia jej jednolitą, miękką konsystencję. Bez tego procesu, tradycyjne cebularze nie miałyby swojego charakterystycznego smaku. Dlatego warto nauczyć się, jak sparzyć cebulę poprawnie, aby móc cieszyć się autentycznymi, domowymi cebularzami. Przekonajcie się sami, jak prostym zadaniem jest stworzenie tak wyjątkowego dania.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • sól, cukier
  • Farsz:
  • 0.5 kg cebuli
  • 3 łyżki maku
  • olej
  • sól
  • Do posmarowania:
  • 1 jajko

Cebularze – jak zrobić?

  1. 1.
    Farsz:
    NAJLEPIEJ ZROBIĆ DZIEŃ PRZED
    Cebulę pokroić w grubą kostkę.
    W dużym garnku zagotować wodę.
    Sparzyć cebulę we wrzątku przez ok. 2 minuty i odcedzić.
    Gorącą wymieszać z 3 łyżkami maku, 2 łyżkami oleju i 1 łyżeczką soli.
    Zakryć, pozostawić do wystygnięcia i odstawić do lodówki na całą noc.
  2. 2.
    Ciasto:
    Zrobić rozczyn (drożdże połączyć z odrobiną ciepłej wody, łyżką mąki, szczyptą cukru) i wyrośnięty połączyć z mąką, mlekiem, jajkiem, łyżką cukru i soli.
    Masło rozpuścić i wystudzić, dodać do ciasta.
    Ciasto wyrobić na elastyczne i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h.
    Im dłużej wyrabiane ciasto, tylko później delikatniejsze i bardziej puszyste.
    Proponowany czas to ok. 10-15 minut.
  3. 3.
    Wyrośnięte ciasto wyrobić.
    Odrywać po kawałku i formować płaskie placuszki.
    Na środek wyłożyć farsz cebulowo-makowy.
    Tak przygotowane placuszki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60 minut
  4. 4.
    Tak wyrośnięte cebularze posmarować rozkłóconym jajkiem (połączonym z wodą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Cebularze – dodatkowe informacje

Farsz powinien mieć czas, aby się przegryźć, a mak zmięknąć, dlatego najlepiej przygotować go dzień przed pieczeniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, dobrze jest dodać namoczony i odsączony mak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cebulanki
Następny przepis: Cebularze-domowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode