cebula w occie

cebula w occie

Czy cebula może być pysznym przysmakiem? Oczywiście! Przedstawiamy przepis na cebulę w occie, kuszącą swoim wyjątkowym smakiem. Jest to wyjątkowy sposób na urozmaicenie codziennej diety i dodanie do niej więcej warzyw. Cebulka marynowana w occie jest świetnym dodatkiem do sałatek, dan obiadowych, a nawet sandwichy. Uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, cebula w zalewie octowej przepisy ma także wiele korzyści zdrowotnych. Jej słodko-kwasny smak sprawia, że jest to jeden z najlepszych przepisów na cebulę marynowaną w occie. Bez wątpienia, cebula w occie stanie się twoim ulubionym dodatkiem do różnych potraw.

Składniki:

  • Składniki na 3 słoiki 500 ml. ja zużyłam:
  • 15 cebul średniej wielkości
  • 3 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • 1 łyżeczka czubata soli morskiej
  • 1 szkl (300 ml) octu
  • 2 szkl. (300ml) wody
  • 1/2 szkl. cukru

Cebula w occie – jak zrobić?

  1. 1.
    Wodę, ocet, sól i cukier zagotowujemy.
    Cebulę kroimy w ćwiartki, układamy w słoikach, dodajemy po 1 liściu laurowym na każdy słoik i kilku ziarenkach pieprzu. Cebule zalewamy gorącym octem. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem.
    W garnku zagotowujemy wodę, kładziemy na dno garnka ściereczkę, aby pokrywki słoików miały lekką barierę ochronną, i wkładamy już do lekko ciepłej wody nasze słoiki pokrywkami do dołu. Pasteryzujemy około 15 min.

Porady – cebula w occie – dodatkowe informacje

Cebula jest już gotowa do spożycia po około 3-4 dniach od przygotowania. Ale ja poczekam trochę dłużej, aż lepiej „pogryzie się” z octem…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch
Następny przepis: Cebulanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode