Buraczki z goździkami

Buraczki z goździkami

Chcesz dodać koloru i smaku do swojego menu? Spróbuj zrobić buraczki z goździkami! Jest to tradycyjna, polska potrawa, która jest nie tylko zdrowa, ale także prosta do przygotowania. Czerwone buraki, z ich intensywnym smakiem i wyglądem, są idealnie zrównoważone przez aromatyczne goździki. Te buraczki są doskonałe jako dodatek do obiadu, ale mogą być także używane jako składnik w sałatkach. Bez względu na to, jak zdecydujesz się je podać, buraczki z goździkami na pewno zrobią wrażenie na Twoich gościach.

Składniki:

  • 2 kilogramy buraków
  • Zalewa:
  • 750 mililitrów wody
  • 300 gramów cukru
  • 60 mililitrów octu
  • Po 4 goździki na słoik 0.75
  • 2 łyżki cynamonu

Buraczki z goździkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Buraki gotujemy w lupinach na półtwardo. Studzimy, obieramy. Małe buraczki wkładamy w całości do słoików, duże kroimy na cząstki. Do każdego słoika wkładamy po 4 goździki. Wszystkie składniki zalewy podgrzewamy aż cukier, zalewamy buraki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut.

Buraczki z goździkami – dodatkowe informacje

Z buraczków z tej zalewy możemy zrobić surówkę dodając utarte jabłko, garść rodzynek, sól i pieprz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach
Następny przepis: Buraczki z musztardą i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode