Buraczki z goździkami
Chcesz dodać koloru i smaku do swojego menu? Spróbuj zrobić buraczki z goździkami! Jest to tradycyjna, polska potrawa, która jest nie tylko zdrowa, ale także prosta do przygotowania. Czerwone buraki, z ich intensywnym smakiem i wyglądem, są idealnie zrównoważone przez aromatyczne goździki. Te buraczki są doskonałe jako dodatek do obiadu, ale mogą być także używane jako składnik w sałatkach. Bez względu na to, jak zdecydujesz się je podać, buraczki z goździkami na pewno zrobią wrażenie na Twoich gościach.
Składniki:
- 2 kilogramy buraków
 - Zalewa:
 - 750 mililitrów wody
 - 300 gramów cukru
 - 60 mililitrów octu
 - Po 4 goździki na słoik 0.75
 - 2 łyżki cynamonu
 
Buraczki z goździkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Buraki gotujemy w lupinach na półtwardo. Studzimy, obieramy. Małe buraczki wkładamy w całości do słoików, duże kroimy na cząstki. Do każdego słoika wkładamy po 4 goździki. Wszystkie składniki zalewy podgrzewamy aż cukier, zalewamy buraki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut.
Buraczki z goździkami – dodatkowe informacje
Z buraczków z tej zalewy możemy zrobić surówkę dodając utarte jabłko, garść rodzynek, sól i pieprz.
				Tagikuchnia polska			
		Piotr Zieliński
	Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach
Następny przepis: Buraczki z musztardą i czosnkiem


