Buraczki w zalewie słodko kwaśnej
Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na buraczki w zalewie słodko-kwaśnej. To tradycyjna potrawa, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i ryb, nadając unikalny smak potrawom. Już samo przygotowywanie buraczków sprawi, że poczujecie się jak prawdziwi kulinarni artyści. Wszystko, czego potrzebujecie, to świeże warzywa i kilka prostych składników. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych buraków, które mogą przyczynić się do urozmaicenia codziennego jadłospisu. Ta odmiana buraków na słodko wprost rozpływa się w ustach.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy małych buraczków
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 szklanek wody
- ½ szklanki octu 10%
- ¾ szklanki cukru
- Sól do smaku
Buraczki w zalewie słodko kwaśnej – jak zrobić?
- Wykonanie: buraczki opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól, zagotować pod przykryciem, gotować do miękkości buraczków (buraczki powinny być lekko twarde). Po ugotowaniu odlać wodę, zalać zimną, obrać buraki. Słoiki wyparzyć, ułożyć buraczki.
- Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać buraki, zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Buraczki w zalewie słodko kwaśnej – dodatkowe informacje
1. do słoików można dodać listek lsurowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki w śmietanie
Następny przepis: Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej