Buraczki do słoika na zimę

Buraczki do słoika na zimę

Chociaż buraki są dostępne na rynku niemal przez cały rok, to zimą smakują wyjątkowo dobrze, szczególnie kiedy były wekowane we własnym domu. Nasz przepis na buraczki do słoików na zimę pomoże Ci przechować ich słodko-ziemisty smak na długie miesiące. Zdradzimy Ci, jak odpowiednio zaprawić buraki, by zachować ich unikatowy charakter i jak przygotować z nich ćwikłę, która stanowić będzie doskonały dodatek do wielu potraw. Poczujesz radość z degustacji własnoręcznie zrobionych przetworów i zapewnisz sobie pyszne buraczki do obiadu w zimowe, mroźne dni.

Składniki:

  • 4-5 kg buraków
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli

Buraczki do słoika na zimę – jak zrobić?

  1. 1.
    Zaprawa buraczków:

    Buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą jeszcze lekko ciepłe obieramy je ze skóry.

  2. 2.
    Przygotowanie buraczków:

    Obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sól, około 3/4 szklanki octu i 1 szklankę cukru (sól, ocet i cukier najlepiej dodawać partiami – co jakiś czas próbując).

  3. 3.
    Pasteryzacja buraczków:

    Gotowe buraki wkładamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy brzeg słoika i mocno zakręcamy. Buraki pasteryzujemy około 20-25 minut.

Porady – Dodatkowe informacje

Słoiki najlepiej wyparzać w piekarniku przez około 10-15 minut w 100 stopniach Celsjusza.



Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki do obiadu.
Następny przepis: Buraczki na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode