Buraczki czerwone z chrzanem na zimę

Buraczki czerwone z chrzanem na zimę

Zapraszamy do zapoznania się z naszym wyjątkowym przepisem na buraczki czerwone z chrzanem na zimę. Buraki ćwikłowe, znanego też pod nazwą buraczki czerwone, słyną ze swojego intensywnego, charakterystycznego smaku i koloru. Połączenie ich z chrzanem daje efekt niezapomnianej kompozycji smaków, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw podczas mroźnych zimowych dni. Ten przepis jest nie tylko apetyczny, ale również zdrowy – buraczki i chrzan, to prawdziwe bomby witaminowe. Przygotuj się na zaskoczenie samych siebie i swoich bliskich tym tradycyjnym, a zarazem niebanalnym przetworem.

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych buraczków
  • 10 dekagramów chrzanu
  • 1 cytryna
  • cukier, pieprz, sól do smaku

Buraczki czerwone z chrzanem na zimę – jak zrobić?

  1. Buraczki opłukać, ugotować ze skórka. Obrać ze skórki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Chrzan oczyścić, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, skropić cytryną. Składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Nakładać do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 min.

Porady – Buraczki czerwone z chrzanem na zimę

Do gotowania buraczków czerwonych z chrzanem na zimę nie obcinać korzonków, ponieważ stracimy dużo soku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczany barszcz
Następny przepis: buraczki do barszczu w słoiczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode