Buraczki czerwone z chrzanem na zimę
Zapraszamy do zapoznania się z naszym wyjątkowym przepisem na buraczki czerwone z chrzanem na zimę. Buraki ćwikłowe, znanego też pod nazwą buraczki czerwone, słyną ze swojego intensywnego, charakterystycznego smaku i koloru. Połączenie ich z chrzanem daje efekt niezapomnianej kompozycji smaków, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw podczas mroźnych zimowych dni. Ten przepis jest nie tylko apetyczny, ale również zdrowy – buraczki i chrzan, to prawdziwe bomby witaminowe. Przygotuj się na zaskoczenie samych siebie i swoich bliskich tym tradycyjnym, a zarazem niebanalnym przetworem.
admin
Składniki:
- 1 kilogram czerwonych buraczków
- 10 dekagramów chrzanu
- 1 cytryna
- cukier, pieprz, sól do smaku
Buraczki czerwone z chrzanem na zimę – jak zrobić?
- Buraczki opłukać, ugotować ze skórka. Obrać ze skórki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Chrzan oczyścić, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, skropić cytryną. Składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Nakładać do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 min.
Porady – Buraczki czerwone z chrzanem na zimę
Do gotowania buraczków czerwonych z chrzanem na zimę nie obcinać korzonków, ponieważ stracimy dużo soku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczany barszcz
Następny przepis: buraczki do barszczu w słoiczku