Bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe są doskonałą opcją dla tych, którzy cenią zdrowe i smaczne wypieki. To idealna alternatywa dla tradycyjnej białej bułki. Korzystając z mocy drożdży, te bułki świetnie rosną, mając piękny, złocisty kolor i delikatną, puszystą strukturę. Przygotowanie tej wersji bułek orkiszowych jest całkiem proste, a efekt końcowy z pewnością przekona do siebie każdego miłośnika domowych wypieków. Przepis na bułki orkiszowe jest dość uniwersalny, można dodawać do nich rozmaite ziarna, co dodatkowo wzbogaca ich smak.
admin
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g stopionego masła
- Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- ziarna do posypania (siemię lniane, sezam, słonecznik)
Bułki orkiszowe – jak zrobić?
- Mąki wymieszać z solą. Z wody, drożdży, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
- Do mąki dodać zaczyn oraz stopione masło.
- Wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 6 równych porcji.
- Z każdej uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć.
- Wierzch bułek posmarować wodą i posypać ziarnami.
- Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół).
- Piec do zarumienienia przez ok. 20-25 minut.
- Studzić na kratce.
Bułki orkiszowe – dodatkowe informacje
Ciasto możecie zagnieść ręcznie, w robocie lub automacie do wypieku chleba, gdzie również może wyrastać
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki na mleku z mąką ryżową
Następny przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI