Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe są doskonałą opcją dla tych, którzy cenią zdrowe i smaczne wypieki. To idealna alternatywa dla tradycyjnej białej bułki. Korzystając z mocy drożdży, te bułki świetnie rosną, mając piękny, złocisty kolor i delikatną, puszystą strukturę. Przygotowanie tej wersji bułek orkiszowych jest całkiem proste, a efekt końcowy z pewnością przekona do siebie każdego miłośnika domowych wypieków. Przepis na bułki orkiszowe jest dość uniwersalny, można dodawać do nich rozmaite ziarna, co dodatkowo wzbogaca ich smak.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 g stopionego masła
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułek
  • ziarna do posypania (siemię lniane, sezam, słonecznik)

Bułki orkiszowe – jak zrobić?

  1. Mąki wymieszać z solą. Z wody, drożdży, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
  2. Do mąki dodać zaczyn oraz stopione masło.
  3. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
  4. Miskę z ciastem nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 6 równych porcji.
  6. Z każdej uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć.
  7. Wierzch bułek posmarować wodą i posypać ziarnami.
  8. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół).
  9. Piec do zarumienienia przez ok. 20-25 minut.
  10. Studzić na kratce.

Bułki orkiszowe – dodatkowe informacje

Ciasto możecie zagnieść ręcznie, w robocie lub automacie do wypieku chleba, gdzie również może wyrastać


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki na mleku z mąką ryżową
Następny przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode