Bułka czosnkowa

Bułka czosnkowa

Zapraszamy do odkrycia przepisu na aromatyczną bułkę czosnkową, która stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Przekąska ta, pochodząca z kuchni włoskiej, już od dłuższego czasu podbija podniebienia miłośników kuchni z całego świata. Sekretem jej smaku jest połączenie chrupiącego pieczywa i bułki z masłem czosnkowym. Bułka czosnkowa jest dość prosta do przygotowania i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Stworzona z miłości do czosnku i włoskiego pieczywa, ta bułka z masłem czosnkowym smakuje jak małe, jadalne dzieło sztuki.

Składniki:

  • kostka miękkiego sera (200g)
  • główka małego czosnku albo 5 dużych ząbków
  • duży pęczek natki pietruszki
  • bułka wrocławska
  • dodatkowo:
  • folia aluminiowa

Bułka czosnkowa – jak zrobić?

  1. Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący, około 200-220 stopni C.

    Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

    Pieczywo kroimy (można użyć pokrojonego). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym.

  2. Układając kolejno kromki na folii aluminiowej – po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu).
  3. Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na około 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.

bułka czosnkowa – dodatkowe informacje

W ten sam sposób można zrobić domową bułkę z ziołami zamiast czosnku dodajemy ulubione zioła


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bulionetka warzywna domowa
Następny przepis: Bułka wrocławska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode