Bułka czosnkowa
Zapraszamy do odkrycia przepisu na aromatyczną bułkę czosnkową, która stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Przekąska ta, pochodząca z kuchni włoskiej, już od dłuższego czasu podbija podniebienia miłośników kuchni z całego świata. Sekretem jej smaku jest połączenie chrupiącego pieczywa i bułki z masłem czosnkowym. Bułka czosnkowa jest dość prosta do przygotowania i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Stworzona z miłości do czosnku i włoskiego pieczywa, ta bułka z masłem czosnkowym smakuje jak małe, jadalne dzieło sztuki.
admin
Składniki:
- kostka miękkiego sera (200g)
- główka małego czosnku albo 5 dużych ząbków
- duży pęczek natki pietruszki
- bułka wrocławska
- dodatkowo:
- folia aluminiowa
Bułka czosnkowa – jak zrobić?
-
Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący, około 200-220 stopni C.
Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
Pieczywo kroimy (można użyć pokrojonego). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym.
- Układając kolejno kromki na folii aluminiowej – po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu).
- Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na około 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.
bułka czosnkowa – dodatkowe informacje
W ten sam sposób można zrobić domową bułkę z ziołami zamiast czosnku dodajemy ulubione zioła
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bulionetka warzywna domowa
Następny przepis: Bułka wrocławska