Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką
Przygotuj się na niecodzienny, ekscytujący smak z Bułeczkami Stokrotka z czekoladą i kruszonką. Inspiracją do tego przepisu są kształty i łagodny zapach amerykańskiej stokrotki, która zasłynęła swoją różnorodnością. W tej kompozycji smaków, gdzie słodsze nuty czekolady łączą się z chrupiącą, złocistą kruszonką, odnajduje się prawdziwą symfonię dla kubków smakowych. Odstąp od typowej domowej piekarni i pozwól sobie na kulinarną przygodę z tym oryginalnym przepisem. To doskonała okazja na stworzenie czegoś nowego, niepowtarzalnego i przepysznie pachnącego. Warto spróbować i pozwolić sobie na przyjemność, której dostarczą Ci bułeczki Stokrotka.
admin
Składniki:
- Kruszonka:
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżka twardego masła
- Bułeczki:
- 100 g lekko podgrzanego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
oraz 1 jajko do posmarowania bułeczek
Bułeczki „stokrotka” z czekoladą i kruszonką – jak zrobić?
-
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku. -
Bułeczki:
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 min. - Do przesianej maki dodajemy jajko, masło, cukier i przygotowany zaczyn, wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, do której wkładamy po 1-2 kostki ulubionej czekolady. Gotowe bułeczki układamy w tortownicy złączeniem do dołu, tworząc kształt kwiatka (1 bułeczka na środku, pozostałe dookoła).
- Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 50°C i wkładamy bułeczki na 20-30 min lub do czasu, aż bułeczki zaczną się ze sobą łączyć. Następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy 15-20 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Smacznego!
Słowa kluczowe: stokrotka amerykańska
Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką – dodatkowe informacje
Można pominąć przygotowanie kruszonki, a bułeczki posypać makiem lub sezamem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: bułeczki śniadaniowe plecione w dwóch wersjach
Następny przepis: Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne