Buchty z przepisu mojej Babci
Przepis na buchty śląskie, nazywane także buftami, to tradycyjna potrawa, którą moja Babcia zawsze przygotowywała na specjalne okazje. Te nadziewane drożdżowe bułeczki o delikatnej, puszystej strukturze to prawdziwy rarytas i prawdziwa duma śląskiej kuchni. Choć przygotowanie ich wymaga trochę cierpliwości i precyzji, smak domowej roboty buchtów szybko przekonuje, że warto poświęcić na to trochę czasu. Poniżej znajduje się sekretny przepis mojej Babci na buchty, który z pewnością przysporzy radości każdemu wielbicielowi domowych wypieków.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 0,5 kilograma mąki
 - 2 dekagramy świeżych drożdży
 - 2 łyżki cukru
 - 2 jajka
 - 5 dekagramów masła
 - 1 szklanka mleka
 - 2 łyżeczki soli
 - marmolada wieloowocowa
 - pół kostki masła
 
Buchty z przepisu mojej babci – jak zrobić?
- Mleko lekko podgrzać – nie może być zbyt gorące, ponieważ zabije drożdże. Drożdże rozpuścić w mleku z dwoma łyżkami mąki i cukru, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
 - Jajka ubić z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać zaczyn z drożdży, jajka ubite z cukrem, rozpuszczone i wystudzone masło. Ugnieść. Dodać sól. Ugniatać aż ciasto będzie ‘luźne’ i będzie odchodziło od palców i miski. Czas ugniatania jest zależny od temperatury ciasta i jakości mąki. Zazwyczaj wynosi ok. 30 min. Pojawiające się pęcherzyki powietrza świadczą o tym, że ciasto jest dobrze wyrobione.
 - Przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
 - Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką zrobić ‘znaczki’ na połowie rozwałkowanego placka. Na każdy ‘znaczek’ położyć łyżeczkę marmolady. Przykryć drugą połową placka.
 - Wykrawać szklanką buchty.
 - Buchty odstawić na 20-30 min. do ponownego wyrośnięcia.
 - Zagotować pół garnka wody. Przywiązać bawełnianą ściereczkę. Ułożyć buchty, przykryć miską. Gotować na parze 5-7min.
 - Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem.
 
Buchty z przepisu mojej Babci – dodatkowe informacje
Wyśmienicie smakują z jagodowym kompotem domowej roboty lub koktajlem truskawkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brzoskwiniowy tort BMW
Następny przepis: Buciki, smoczek i grzechotka na Chrzest Święty z masy cukrowej






