Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Zapraszamy do poznania smaku tradycyjnych slowackich pierogów – Bryndzové pirohy. Są to pierogi, które w prostej i zarazem wyrafinowanej formie kryją w sobie bogaty smak. Ich niezwykłość polega na użyciu Bryndzy, charakterystycznego słowackiego sera owczego o wyjątkowym aromacie. Ten przepis to historia nie tylko o kultywowaniu tradycji, ale też o połączeniu prostych smaków w niezapomniane doznania kulinarne. Bryndzové pirohy, pomimo iż proste w swojej formie, potrafią zachwycić subtelnym smakiem, który zapada w pamięć i pobudza zmysły. Każdy miłośnik pierogów powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu.

Składniki:

  • CIASTO
  • – 500 g mąki pszennej
  • – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • – 2 łyżki oleju rzepakowego
  • – około 1 szklanka ciepłego mleka
  • – 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ
  • – 1 kg ziemniaków w mundurkach
  • – 300 g bryndzy (najlepiej twardej i kruchej)
  • – 1 cebula biała
  • – masło do smażenia
  • – sól i pieprz

Bryndzové pirohy – jak zrobić?

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie ziemniaki studzimy, odpowiednio odparowujemy, obieramy, tłuczemy i dodajemy do nich pokruszoną bryndzę oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Obie mąki przesiewamy, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz dość ciepłe mleko i energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy je na około 15 minut, aby mogło „odpocząć”.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu.
  4. Pierogi lepimy i układamy je na lnianej ściereczce. W tym czasie zagotowujemy także wodę w garnku.
  5. Pierogi wrzucamy partiami do lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki masła lub oleju i gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odparowujemy. Gotowe bryndzové pirohy podajemy z ulubioną okrasą np. stopionym masełkiem, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego! 🙂

Bryndzové pirohy – dodatkowe informacje

* ziemniaki gotowane w mundurkach są mniej wodniste, co jest istotne w farszu pierogowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bryndzove haluśky -tradycyjna słowacka potrawa
Następny przepis: Bryzol z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode