Bryndzové pirohy
Zapraszamy do poznania smaku tradycyjnych slowackich pierogów – Bryndzové pirohy. Są to pierogi, które w prostej i zarazem wyrafinowanej formie kryją w sobie bogaty smak. Ich niezwykłość polega na użyciu Bryndzy, charakterystycznego słowackiego sera owczego o wyjątkowym aromacie. Ten przepis to historia nie tylko o kultywowaniu tradycji, ale też o połączeniu prostych smaków w niezapomniane doznania kulinarne. Bryndzové pirohy, pomimo iż proste w swojej formie, potrafią zachwycić subtelnym smakiem, który zapada w pamięć i pobudza zmysły. Każdy miłośnik pierogów powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu.
admin
Składniki:
- CIASTO
- – 500 g mąki pszennej
- – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- – 2 łyżki oleju rzepakowego
- – około 1 szklanka ciepłego mleka
- – 1 płaska łyżeczka soli
- FARSZ
- – 1 kg ziemniaków w mundurkach
- – 300 g bryndzy (najlepiej twardej i kruchej)
- – 1 cebula biała
- – masło do smażenia
- – sól i pieprz
Bryndzové pirohy – jak zrobić?
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie ziemniaki studzimy, odpowiednio odparowujemy, obieramy, tłuczemy i dodajemy do nich pokruszoną bryndzę oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Obie mąki przesiewamy, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz dość ciepłe mleko i energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy je na około 15 minut, aby mogło „odpocząć”.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu.
- Pierogi lepimy i układamy je na lnianej ściereczce. W tym czasie zagotowujemy także wodę w garnku.
- Pierogi wrzucamy partiami do lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki masła lub oleju i gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odparowujemy. Gotowe bryndzové pirohy podajemy z ulubioną okrasą np. stopionym masełkiem, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego! 🙂
Bryndzové pirohy – dodatkowe informacje
* ziemniaki gotowane w mundurkach są mniej wodniste, co jest istotne w farszu pierogowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bryndzove haluśky -tradycyjna słowacka potrawa
Następny przepis: Bryzol z cebulką