Brownie z truskawkami
Brownie z truskawkami to niepowtarzalne połączenie szlachetnej czekolady i soczystych, sezonowych owoców. Łączy on perfect match klasyki i nowoczesności, a także słodkości i kwasowości. Ten przepis uwodzi swoją unikalnością i zaskakuje kubki smakowe przepysznym uzupełnieniem klasycznego brownie o truskawkowy akcent. To doskonały deser, który cieszy oko i urządza prawdziwą ucztę dla podniebienia. Brownie z truskawkami jest prostym, a zarazem wykwintnym deserem, który sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i w domowym zaciszu podczas wieczoru z ulubioną książką czy filmem. Każdy kęs stanowi prawdziwe doznanie.
admin
Składniki:
- 200 gram masła
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250 gram drobnego cukru
- 135 gram mąki
- kilka truskawek
- pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
Brownie z truskawkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni, przygotować małą prostokątną blaszkę 24×24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka, i na minimalnym ogniu roztopić, dodać dwie czekolady połamane na kosteczki, cały czas mieszając, roztopić i odstawić do przestygnięcia. W oddzielnej misce utrzepać jajka z cukrem.
- Dodać do jajek roztopioną czekoladę z masłem, można również dodać wanilię jak lubicie, wszystko zmiksować do połączenia składników.
- Dodać mąkę i zmiksować na jednolitą ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wygładzić ciasto i powciskać pokrojone drobno truskawki z zachowaniem odstępu ok. 1 cm, posypać pokrojoną drobno czekoladą i wstawić do piekarnika.
- Piec ok. 35 min., aż ciasto lekko urośnie. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie szybciej gotowe, jeśli mniejszej, czas pieczenia należy wydłużyć.
- Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i gotowe 🙂
Słowa kluczowe: brownie z truskawkami
Brownie z truskawkami – dodatkowe informacje
Jeśli pieczemy w mniejszej formie, czas pieczenia brownie z truskawkami należy wydłużyć. Należy sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe.